Seborrooinen ihottuma hiuspohjassa

Hiuspohjassa tali-ihottuma esiintyy tavallisesti läiskäisenä, mutta ihottumaläiskät leviävät usein myös otsalle.

Tavallisin oire on rasvainen tai kuiva hilse, joka saattaa olla kiinnittyneenä hiuspohjaan ”kakkuina”. Usein hiuspohja punoittaa, kutisee ja kirvelee.

Karvatupentulehduksia saattaa esiintyä hiuspohjassa ja parran alueella. Karvatupentulehdus muistuttaa finniä.
 
Pitkäaikaisissa hiuspohjan ihottumaläiskissä voi ilmetä hiustenlähtöä, mutta seborreaan liittyvänä hiustenlähtö on yleensä ohimenevä ja hiukset kasvavat takaisin, kunhan ihottuma saadaan rauhoitettua.

Ketokonatsoli-, sinkkipyritioni- tai seleenisulfidishampoo on usein tehokas apu hiuspohjan seborrooisen ihottuman hoidossa. Lääkeshampoolla pestään hiuspohja pakkauksen ohjeen mukaan muutaman kerran viikossa. Tähän tarkoitukseen sopivia valmisteita saa apteekista ilman reseptiä.  Lääkeshampoolla voi pestä myös vartalon ihoa, mikäli ihottuma on laaja-alainen.

Hiuspohjan itsepintaisen hilseen irrotukseen voidaan käyttää salisyylihappopitoisia hoitoja esimerkiksi voidepohjassa, joka on helppo pestä pois. Kuorivia voiteita saa ilman reseptiä apteekista.

Sitkeiden hilsekakkujen irrotuksen jälkeen jatkohoidoksi sopii hydrokortisonilinimentti, joka lievittää hiuspohjan tulehdusta ja kutinaa. Hydrokortisonilinimentti on käsikauppavalmiste ja sitä voi käyttää hiuspohjan hoitoon enintään kahden viikon ajan.

Kutinaa voi myös yrittää hillitä erilaisilla apteekista saatavilla hiuspohjan hoitoaineilla, joka rauhoittavat ja viilentävät ärsyyntynyttä hiuspohjaa.

Ihottuman ollessa aktiivisena on hyvä välttää hiusten muotoilutuotteita ja hiuksiin jätettäviä kosmeettisia aineita. Hiusten pesu päivittäin pitää hiuspohjan puhtaana talista ja mikrobeista ja estää seborrooisen ihottuman uusiutumista.