Hoito

Hoidon voi aloittaa käsikauppavalmisteilla, joita saa ilman reseptiä apteekista.

Tali-ihottuman perushoito on pesu kerran tai kahdesti päivässä vedellä ja nestesaippualla tai muulla pesunesteellä.  Pesu poistaa härskiintyneen talin ja puhdistaa mikrobit iholta.

Pesun jälkeen ihoa voi voidella vähärasvaisella perusvoiteella, mikäli iho tuntuu kuivalta. Erityisesti geelimuotoisilla valmisteilla on suotuisia vaikutuksia.

Mikäli pesu ja perusvoide eivät tunnu riittävän hoidoksi, tulehtunutta ihoa voi omatoimisesti hoitaa miedolla hydrokortisonivoiteella, jossa voi olla lisänä antimikrobinen eli bakteereja tappava lääkeaine. Lääkevoidetta käytetään päivittäin noin kahden viikon ajan. Hoidoksi voi myös valita ihon sieni-infektioihin tarkoitetun voiteen.

Lääkevoiteen tarkoituksena on rauhoittaa ihotulehdusta, punoitusta, hilseilyä, kirvelyä ja kutinaa.

Glyseriinipitoista käsihuuhdetta voi myös kokeilla seborrooiseen ihottumaan taipuvaisen ihon hoidossa. Huuhdetta hierotaan ihottumaisille ihoalueille, esimerkiksi hiuspohjaan, korvalehtiin ja vartalolle, pesun jälkeen. Käsihuuhde ei sovellu silmien ympärille, herkille ihoalueille eikä limakalvoille. Käsihuuhde desinfioi ihoa ja glyseroli kosteuttaa sitä.

Kun ihottuma on hoidolla saatu rauhoittumaan, päivittäinen pesu ja kevyiden perusvoiteiden käyttö mahdollisesti estää taudin uusiutumista.