Mitä tietoa etsit?

Atooppinen ihottuma ja ruoka-allergiat

Atooppinen ihottuma ei johdu ruoka-allergiasta, vaikka se muistuttaa etenkin vauvoilla ruoan aiheuttamia iho-oireita.

Vauvaiässä on kohonnut riski saada iho- tai suolisto-oireisia ruoka-aineallergioita. Oireet voivat tuolloin esiintyä joko yksin tai yhdessä atooppisen ihottuman kanssa. Atooppinen ihottuma itsessään ei kuitenkaan koskaan ole ruoka-allergian aiheuttama.

Iho-oireinen ruoka-allergia on vauvaiässä atooppisen ihottuman kaltainen. Allergiaepäilyn herätessä asia tutkitaan epäillyn ruoka-aineen välttämis-altistuskokeilun avulla. Välttämiskokeella tarkoitetaan epäiltyjen ruoka-aineiden jättämistä pois ruokavaliosta joksikin aikaa. Oireita seurataan ja altistuskokeessa epäiltyjä ruoka-aineita lisätään takaisin ruokavalioon yksi kerrallaan.

Lääkärin harkinnan mukaan erikoissairaanhoidossa voidaan selvittää allergioita joskus myös ihopisto- tai verikokein. Merkittävistä ruoka-aineallergioista valtaosa loppuu muutaman ensimmäisen ikävuoden aikana, kun elimistön luontainen sietokyky kasvaa.

Aikuisiässä ruoka-allergioilla on hyvin harvoin merkitystä atooppisessa ihottumassa. Ruoka-aineallergiat aiheuttavat yleensä välittömiä ja nopeasti ilmeneviä allergiaoireita, joilla ei juuri ole merkitystä atooppisen ihottuman yleisessä taudinkulussa.

Sivua päivitetty: 15.5.2020