Prurigo nodularis

Prurigo nodularis eli kyhmykutina

Prurigo nodulariksessa syntyy voimakkaasti kutiavia kyhmyjä raajoihin ja joskus vartalolle. Sairaus puhkeaa useimmiten keski-iässä.

Prurigo nodularis on harvinainen, pitkäkestoinen ja tulehduksellinen ihosairaus, jonka oireiden vaikeusaste vaihtelee yksilöllisesti. Joskus yksittäistä syytä taustalta ei löydy, toisaalta ihottuman puhkeamiseen voi vaikuttaa useampi samanaikainen tekijä. 

Oireet

Ihottuman keskeisenä oireena on yli 6 viikkoa kestävä äärimmäisen voimakas kutina, joka heikentää merkittävästi elämänlaatua. Kutinan vuoksi ihoa ei voi olla raapimatta. Kutina-raapimiskierteen seurauksena kehittyy vaaleanpunervia paukamia ja kyhmyjä muodostava ihottuma.

Ihottumaa on tavallisesti symmetrisesti raajojen ojentajapuolilla ja joskus myös vartalolla. Kyhmyjen lukumäärä vaihtelee muutamasta yli sataan kappaleeseen, ja niiden koko vaihtelee millimetreistä muutamaan senttimetriin. Kyhmyt voivat olla myös pigmentoituneita.

Raapiminen aiheuttaa ihoon rikkoumia, rupia ja arpeutumista. Kyhmyjen välissä iho voi olla joko aivan terveen näköinen, paksuuntunut tai kuiva. Kutina voi olla jatkuvaa tai kausittaista. Kutinan lisäksi iholla voi tuntua pistelyä, polttelua ja kipua. 

Vaikea kutina vaikuttaa sairastavan elämään kokonaisvaltaisesti. Iho on kipeä, kutina häiritsee yöunta ja aiheuttaa päivisin väsymystä ja keskittymishäiriöitä. Ihottuma näkyy muille, mikä voi aiheuttaa ahdistusta, häpeän tunteita, leimautumisen pelkoa ja jopa eristäytymistä.

Aiheuttajat

Vaikka prurigo nodulariksen tarkkaa syytä tai syntymekanismia ei ole täysin pystytty selvittämään, on tutkimuksissa viime vuosina löydetty ihottuman taustalta erilaisia tekijöitä, jotka selittävät oireiden kehittymistä.

Tutkimuksissa on tullut esille, että yli puolella sairastavista prurigo nodulariksen kehittymistä edeltää jokin atooppinen sairaus (atooppinen ihottuma, allerginen nuha ja/tai astma).

Kutina-raapimiskierre on pääosassa näkyvän ihottuman kehittymisen taustalla. Kutinan taustalla ovat ainakin ihon puolustusvasteen eli immunologisen reagoinnin sekä ihon hermostollisen säätelyn häiriö, jotka johtavat kutina-aistimuksen voimistumiseen. 

Hikoilu, kuumuus ja ihoa ärsyttävä vaatetus voivat pahentaa oireilua. Stressi usein pahentaa kroonisten ihosairauksien, myös prurigo nodulariksen oireita. 

Hoito

Hoidon tavoitteena on vähentää kutinaa ja katkaista kutina-raapimiskierre, jotta kyhmyt pääsevät paranemaan. Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa aloitettu aktiivinen hoitaminen parantaa elämänlaatua. 

Hyvän hoitotuloksen tavoittaminen on usein haasteellista ja vaatii eri lähestymissuuntia lääkityksen suhteen. Käytössä olevia lääkkeellisiä hoitomuotoja ovat paikallishoito, systeeminen tulehdusta vähentävä sekä kutina-aistimukseen liittyvä hermoston säätelyhäiriön hoito. 

Paikallishoitona käytetään vähintään keskivahvaa kortisonivoidetta pitkinä kuureina. Mikäli paikallishoidon teho yksistään ei ole riittävä, voidaan sen lisäksi käyttää valohoitoa. 

Vaikean prurigo nodulariksen hoidossa on käytetty hyvin monia erilaisia sisäisesti annosteltavia, elimistön puolustusvasteeseen vaikuttavia lääkkeitä. Lisääntyneen tutkimustiedon ansiosta uusien lääkkeiden kehittäminen on edistynyt. Uudemmista tulehdusreaktioon vaikuttavista lääkkeistä biologinen lääke dupilumabi on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa virallisesti hyväksytty lääke aikuisten keskivaikean tai vaikean prurigo nodulariksen hoitoon. 

Kroonisen kutinan ja kivun syntymekanismeissa sekä viestinkulussa ihon hermopäätteistä keskushermostoon on havaittu samankaltaisuuksia ja yhteyksiä. Tämän vuoksi prurigo nodulariksen kutinan hillitsemiseen on käytetty lääkkeitä, joiden on todettu vähentävän neuropaattista kipua. Näillä lääkkeillä pyritään vaikuttamaan kutinaan useassa kohdassa hermoston viestinkulkupolkua. 

Koska vaikea iho-oireilu voi aiheuttaa pitkäkestoista mielialaoireilua, tai iho-oireen taustalla voivat joskus olla psyykkiset syyt, saattaa ihotautilääkäri suositella myös psyykkisen tilanteen arviota ja tarvittaessa hoitoon ohjaamista.

Tukea ja neuvontaa

Onko sinulla kysymyksiä prurigo nodulariksesta, sen hoitamisesta tai ehkäisemisestä? Allergia-, iho- ja astmaneuvontamme neuvoo prurigo nodularikseen liittyvissä kysymyksissä. Katso neuvontamme yhteystiedot ja aukioloajat.

Vertaistukiryhmä Facebookissa: Prurigo nodularista sairastavat, Allergia-, iho- ja astmaliitto

Vertaishaastattelu Youtubessa: Arkea prurigo nodulariksen kanssa 

Lisätietoa

Lataa tulostettava opas: Prurigo nodularis (PDF)
 

Sivua päivitetty: 4.4.2024