Päivi Siren puhuu monikemikaaliyliherkkien puolesta

Päivi Siren

4.5.2016

Sairastuin vuonna 1993 monikemikaaliyliherkkyyteen, jonka englanninkielinen nimi on Multiple Chemical Sensitivity (MCS). Suomenkielistä tietoa sairaudesta oli tuohon aikaan vielä todella vähän. Tiedon hankkimisessa oli kielenkääntäjän koulutuksestani suurta apua.

MCS-potilaat saavat jo hyvin pienistä kemikaalipitoisuuksista mm. päänsärkyä, silmien, nenän ja kurkun limakalvo-oireita sekä hengityselinoireita. Äänen käheys tai menetys, nenäverenvuoto, ihottuma sekä nivel- ja lihaskivut kuuluvat niinikään oireisiin. Sairauden vaikeusaste vaihtelee henkilöstä toiseen.

MCS ei ole allergiaa, eikä se myöskään liity hajujen haistamiseen. Eräät tutkijat arvelevat reagoinnin etenevän kolmoishermon kautta. Hajuaistinsa menettänyt henkilökin voi sairastua, ja oireiden aiheuttajana voi toimia myös tuoksuton kemikaali. Osalle potilaista kehittyy erittäin herkkä hajuaisti, mutta joillakin hajuaisti heikkenee tai katoaa kokonaan.

'Voin vain haaveilla teattereissa käymisestä'

Minä kuulun niihin potilaisiin, joiden hajuaisti on sairauden myötä herkistynyt äärimmäisen herkäksi. Se vaikeuttaa asioimistani muiden ihmisten keskuudessa, koska reagoin jo hyvin pieniinkin määriin hajusteita ja muita kemikaaleja. Teattereissa, konserteissa ja elokuvissa käymisestä voin ainoastaan haaveilla, samoin ulkomaille matkustamisesta. Kesäaikaan voin tosin käydä katsomassa ulkoilmassa esitettäviä näytelmiä ja konsertteja, mutta niissäkin voin huonosti ihmisten hajusteiden vuoksi. Jopa kaupoissa ja virastoissa asioiminen on minulle vaikeaa. Nykyään saan kuitenkin asiat hoidettua ilman moottoroitua hengitysuojaintani. Sairauteni ollessa pahimmillaan vuosina 2005-2008 jouduin aina käyttämään hengityssuojainta. Noiden vuosien jälkeen sairauteni alkoi hieman lievittyä. Parantunut en kuitenkaan ole, sillä MCS on krooninen sairaus.

MCS:n syntymekanismia ei tunneta varmuudella vieläkään, eikä sairauteen ole pystytty kehittämään mitään lääkitystä. MCS kuuluu ympäristöherkkyyksiin. Ympäristöherkkyys lisättiin suomalaiseen ICD-10 -tautiluokitukseen vuonna 2014. Valitettavasti ympäristöherkkyyksille annettu tautinimike R68.81 ei oikeuta sosiaaliturvaan. Monet potilasjärjestöt pyrkivätkin nyt vaikuttamaan siihen, että MCS-potilaat saataisiin sosiaaliturvan piiriin.

Kuulun seuraaviin potilasjärjestöihin: Lounais-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys ry, Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät ry, Turun Seudun Hengitysyhdistys ry, Terve Sisäilma ry ja Homepakolaiset ry. Olen suomentanut tieteellisiä tutkimusabstrakteja ja kirjoitellut sairaudesta eri medioihin. Vuosina 2012-2013 toimin Allergia & Astma -lehden kolumnistina Tuoksuista tainnoksissa -palstallani. Nykyään kirjoittelen artikkeleita Kemikaalitutka-nimiselle verkkosivustolle internetissä.

Päivi Ingrid Siren

Päivi Siren valittiin Allergiaviikolla Vuoden Herkkikseksi. Äänestyksessä etsittiin henkilöä tai yritystä, joka on tuonut allergisten, astmaatikkojen tai herkkien asiaa esille merkittävällä tavalla.

Päivi Siren on julkaissut vast'ikään omaelämäkerrallisen kirjan MCS-potilas, 30 e, sis postituskulut, tilaukset mcs-potilas@dnainternet.net.

 

Lähetä kommentti

Kommentit

 • Aija Tiainen 4 vuotta sitten

  Kuvasitte Inhimillinen tekijä ohjelmassa hienosti, miten MCS - sairaus voi saada alkunsa ja millaista on elää sen kanssa. Ihailen rohkeuttanne, kun olette alkanut puhua julkisuudessa mcs - potilaiden puolesta. Olette sujuvasanainen ja hyvä esiintyjä. Toivottavasti monikemikaaliyliherkkyys sairaus tulee tulevaisuudessa sosiaaliturvan piiriin.
  Aurinkoista kevättä ja hyvää vointia Teille!

 • Päivi Ingrid Siren 4 vuotta sitten

  Oikein paljon kiitoksia positiivisesta palautteestanne, Aija Tiainen. Aurinkoista kevättä ja hyvää vointia Teillekin!

 • lubheUYuNnCKZyEolIG 4 vuotta sitten

  IhYFRe http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

 • Riitta Lehto 1 vuosi sitten

  Kiitos hienosta Perjantai-ohjelmasta! Onkohan Suomessa ketään psykiatria, joka osaisi hoitaa home- mcs-potilaan ahdistusta? Mikä ahdistuslääke kävisi näille potilaille?

Sivua päivitetty: 20.5.2019