Uusin silmin

Anu Sauliala

24.2.2016

Kun vaihtaa työpaikkaa, saa hetken aikaa katsella asioita aivan uusin silmin. Aloitin Allergia- ja Astmaliiton Etelä-Suomen aluepäällikkönä reilu kuukausi sitten, joten minä saan nauttia nyt kaikesta uudesta. Haluan jakaa muutaman kokemukseni. Lisääkin hyviä tarinoita olisi paljon, mutta aloitetaan nyt näistä.

Makoisasti itseleivottu lohipiirakka ja sen ääressä innostuneet paikallisyhdistyksen työntekijät. Heistä välittyi vahva ammattitaito. Joka lauseesta kuuli, että he haluavat tavoittaa ja palvella yhdessä vapaaehtoisten kanssa entistä paremmin allergiaa ja astmaa sairastavia. Olkoot se sitten pehmolelulle adrenaliini-injektorikokeiluja tai jäsenretki museoon.

Vaaleanpunainen toimiston seinä, jossa luki tyylikkäästi ”herkkä”. Sen ääressä istuva uusi hallituksen jäsen, jonka yhdistyksen työntekijä kohtaa lämpimästi ja yhdessä se kertaavat historiaa ja haaveilevat tulevaisuudesta. Vartin päästä joukko kasvaa muilla hallituksen jäsenillä ja vahva halu hoitaa hommat luotettavasti ja mahdollisimman monia allergisia ja astmaattisia tavoittavasti nousee puheissa esiin. Tulee fiilis, että puheista syntyy myös tekoja.

Auditoriossa asiantuntijan luennoidessa ja yhdistysten allergia- ja astmaneuvojien kysymyksiä ja keskustelua kuunnellessa tulee olo. Wau! Nämä ihmiset todella osaavat vaikka mitä allergiasta ja astmasta. Heiltä kysytään kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. (Yleisin kysymys kuitenkin kuulemma on voiko ottaa koiraa/kissaa, jos perheessä on allergiaa). Ja nämä terveydenhuollon ammattilaiset etsivät tutkimustuloksiin nojaavat vastaukset.

Nauraen kahvilassa kokoontuva paikallisen allergia- ja astmayhdistyksen hallituksen väki. Miten heillä riitti ideoita toimintaan ja halua kerätä vertaisia yhteen! Också på svenska.

Teekupin ääressä monipuolisesta työstään kertova yhdistyksen työntekijä. Vieressä esimerkkejä nenäkannuista, hengityssuojista ja erilaisista rasvoista. Miten innolla hän kertoi yhdistyksen järjestämästä tuoksuttomasta Bond-ensi-illasta ja vapaaehtoisesta, joka päivittää yhdistyksen Facebook-sivuja.

Vapaaehtoiset ja työntekijät jutustelemassa rinta rinnan Allergia- ja Astmaliiton perehdytyspäivässä. Miten en tiedä kuka on työntekijä ja kuka vapaaehtoinen, koska jokainen on niin aidosti mukana ja yhdessä tekemässä Suomesta parempaa paikka allergisille ja astmaattisille. Tällä kertaa miettien miten paperihommat saisi hoidettua kevyesti, mutta tarkasti.

Erään yhdistyksen väki puhuu yhdistyksen toiminnan pitkäjänteisestä kehittämisestä. Kuitenkin he antavat jäsenille tilaa ideoida toiminnan sisältöä. ”Mitäs me ensi syksynä tehtäis?” -kysymys esitetään monissa tilanteissa ja kuunnellaan aidosti vastauksia. Parhaat ideat luentoihin, tapahtumiin, retkiin sekä ryhmiin tulevat jäseniltä.

Olen onnekas, että saan työskennellä näin innostuneiden ihmisten kanssa! Allergiaa ja astmaa sairastaville on todella tarjoa tietoa ja tukea!

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 24.2.2016