Uudenvuodenlupaus

Marjo Tähtinen

14.1.2016

Lupaus, jota en ole koskaan kenenkään kuullut katuvan on tupakoinnin lopetus. Ja siihen kykenee jokainen, oli sitten tupakoinut vuosikymmeniä tai vasta aloitellut.

Osa saavuttaa tavoitteensa helpommin, osalla se vaatii enemmän taistelutahtoa. Tärkeintä on oma motivaatio ja avun vastaanottaminen.  Yksin ei tarvitse pärjätä!
Kannattaa pohtia mikä juuri sinua motivoi. Terveyshyödyt? Tupakoinnin lopettamisesta seuraa hyvää terveydelle jo 20 minuutin kuluttua viimeisestä savukkeesta, kun verenpaine laskee, sydämen syke tasoittuu ja käsien ja jalkojen lämpötila paranee.

Mikäli terveyshyödyt eivät motivoi, kannattaa pohtia vaikka sitä, miten paljon säästää rahaa lopettamalla tupakoinnin. Tekisitkö säästetyillä rahoilla haaveilemasi lomamatkan? Kirjoita ylös syyt, jonka vuoksi haluat lopettaa ja palaa niihin silloin kun tiukka paikka iskee.

Tupakoinnin lopettamiseen on saatavilla runsaasti apua ja tukea, ole siis rohkea ja toimi. Ota avuksesi nikotiinikorvaushoito, reseptilääke, keskustelupalsta, vertaistuki ryhmässä, neuvontapuhelin tai Facebook. Yhdessä tai erikseen. Ota yhteys lääkäriin tai terveydenhoitajaan.

Älä luovuta, jos repsahdus tapahtuu. Olemme usein liian ankaria itseämme kohtaan. On hyvä ymmärtää, että repsahdukset kuuluvat riippuvuuksiin. Tärkeintä on, että et jää märehtimään asiaa vaan yrität heti uudestaan. Älä salli itsellesi repsahduksia, mutta ole armollinen. Yksi tupakka ei tavoitettasi kaada. Ota opiksesi ja varaudu vaikeisiin tilanteisiin jo ennakolta.

Älä siis epäröi vaan tee elämäsi paras päätös. Ota yhteys paikalliseen allergia- ja astmayhdistykseen. Tarjolla apua, tukea ja neuvontaa tupakasta vieroitukseen.

Onnellista uutta vuotta ja muista, että pystyt siihen mitä päätät.

Marjo Tähtinen
allergia- ja astmaneuvoja
Allergia- ja Astmaliitto ry

 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 14.1.2016