Kirjoitukset

Tuusulan liikuntailta 22.9.2017
Marianna Suonpää

”Liikunta kuuluu kaikille!” 13.9.2017
Marianna Suonpää

Irti arjesta, treffeille itsen kanssa 30.6.2017
Teija Launis

Juoksu, allergia ja astma – hankala yhtälö? 28.6.2017
Marianna Suonpää

Sarvi otsassa 20.6.2017
Seija Pohjalainen

Luontoon elpymään 19.5.2017
Tiina Parkkima

Savuttomuus 2017: Unohtiko terveydenhuolto lähes miljoona tupakoitsijaa? 15.5.2017
Ilkka Repo

Vaadi vaatteeltasi enemmän 28.4.2017
Ilkka Repo

Pistelevä paita herätti ajattelemaan 18.4.2017
Vapaaehtoinen

Rahapeliliiketoiminta uudistui – ohitettiinko järjestöt ja vastuullisuus? 10.3.2017
Ilkka Repo

Lisää

Tuusulan liikuntailta

Marianna Suonpää

22.9.2017

Tuusulassa kokoonnuttiin syyskuisena iltana pohtimaan astmaatikon liikkumista. Osallistujat kertoivat liikunnan harrastamisen olevan tärkeä osa heidän elämäänsä ja astmaansa. Illassa jaettiinkin kokemuksia omista harrastuksista ja keinoista, joilla helpottaa astman kanssa liikkumista.

Paikalla olleet miehet kertoivat harrastavansa mm. pitkän matkan juoksua. Myös maratonien juokseminen on onnistunut eräältä mieheltä, vaikka lääkäri olikin sanonut aikoinaan hänelle, ettei tämä pysty harrastamaan liikuntaa vaikean astmansa takia. Siitä huolimatta, ettei lääkäriltä saanut kannustusta liikkumiseen, mies lähti liikkeelle ja on kehittänyt kuntoaan erilaisilla liikuntalajeilla. Hieno tarina siitä, että astmaatikko pystyy kehittämään kuntoaan ja oloaan liikunnan avulla!

Liikuntakokemusten vaihtamisen lisäksi pohdimme osallistujien kanssa rauhallista liikkeelle lähtöä, oikeaa hengitystekniikkaa ja avaavan lääkkeen tarvetta. Totesimme alkulämmittelyn olevan erittäin tärkeää kaikissa liikuntamuodoissa, jotta keuhkot valmistetaan tulevaa harjoitusta varten. Liian vauhdikas liikkeelle lähtö on aiheuttanut jo mökkitöissäkin hengenahdistuksen tunnetta. Tämän vuoksi kaikki fyysiset askareet kannattaakin aloittaa kevyesti ja pyrkiä hengittämään rauhallisesti. Avaavaa lääkettä tulee ottaa tarvittaessa ennen fyysistä suoritusta ja muistaa riittävä veden juonti. Astmaatikon kannattaa nauttia vettä liikunnan aikana noin 15 minuutin välein, jotta hengitystiet pysyvät auki.

Tiedon jakamisen jälkeen jumppasimme illan päätteeksi itsemme vetreiksi tekemällä erityisesti rintarankaa avaavia liikkeitä. Kaikkien astmaatikkojen (ja muidenkin) on hyvä tehdä liikkeitä erityisesti ylävartalolle, jotta ryhti ei painu kumaraan ja keuhkoilla on tilaa hengitykseen. Rintarangan avausliikkeistä on tulossa pian ohjeita liiton sivuille, pysy kuulolla! :)

Kaiken kaikkiaan meillä oli onnistunut ilta liikunnan parissa! Kysy sinäkin omasta paikallisyhdistyksestäsi vinkkejä astmaatikon liikuntaan.

Lähetä kommentti