Tuoksuton vai hajuton?

Niki Alanko

31.10.2016

Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut osallistumaan tuoksuttomuuskeskusteluun. Moni taho on tehnyt ison joukon pieniä tekoja voimakkaiden ja epämiellyttävien tuoksujen ja hajujen minimoimiseksi. Tuoksujen kokeminen on aina yksilöllinen asia; toiselle miellyttävä tuoksu voi olla toiselle päänsäryn aiheuttaja, tai suorastaan etova. Tuoksuyliherkille oireita voi aiheuttaa parfyymien ohella moni muukin asia, kuten vaikka tupakan haju.

Tupakka on haju, joka puhuttelee myös sitä osaa kansasta, joka ei kärsi tuoksuyliherkkyydestä. Syyskuun lopussa Ylen Radio Suomen Ajantasa -ohjelmassa tuoksut herättivät erinomaista keskustelua juuri tupakanhajun näkökulmasta. Moni tupakoitsija ei tule ajatelleeksi, että tupakalla käynti jättää hengitysteihin, vaatteisiin ja ilmaan tupakan hajua, joka ei haihdu minuutissa. Tämä haju voi olla toiselle hetkellinen ärsyke kun taas toiselle pahoinvointia aiheuttava. Osalle haju voi aiheuttaa jopa kyvyttömyyden olla tupakoitsijan lähellä.

Tupakointipisteet ovat tänä päivänä monen iloksi ja terveydeksi ulkona, mutta melko usein moni niistä sijaitsee juuri ulko-oven edessä, josta tulisi kulkea sisään ja ulos. Tupakalle altistuu täten monesti täysin tahtomattaan. Tupakan hajun ohella toinen hajulähde on hiki. Siihen kiinnittää huomiota, kun se on havaittavissa. Hiellä on täysin samankaltaiset mahdollisuudet laukaista tuoksuyliherkkyysreaktio kuin tupakanhajullakin.

Tupakan ja hien hajuista ei käytetä nimitystä tuoksu, vaan haju. Tuoksuttomuus tarkoittaa vastaavalla tavalla hajuttomuutta. Vähempi on enempi. Jos haluamme elää ympäristössä, jossa kaikilla on tuoksujen puolesta mukava olla, tarkoittaisi se sitä, että vaatteet pestäisiin hajusteettomilla pesuaineilla, hajuvesiä käytetään maltillisesti, kotioloissa siivouksessa ei tarvitse läträtä voimakastuoksuisilla pesuaineilla, jätetään tupakka pois silloin kun tavataan ystäviä/liikekumppania, huolehditaan perushygieniasta, eikä ainakaan osteta sinne omaan liiketilaan ylimääräisiä tuoksuampulleja tuottamaan ilmaan fiilistuoksuja.

Raikasta, järkiperäistä ja sopivasti on päivän sana!

Yle Ajantasan Tuoksut houkuttavat ostamaan -klipin voit kuunnella jälkikäteen Yle Areenasta.

Lähetä kommentti

Kommentit

  • susanne sjöblom 7 vuotta sitten

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta - ajattelin käyttää sitä päivänavaustekstinä koulussani, olen lukion opettaja ja tiedän että meillä on oppilaita ja opettajia, jotka kärsivät hajusteista.
    Kai saan lainata kirjoitustasi näin hyvään tarkoitukseen?
    Terveisin
    Susanne

Sivua päivitetty: 15.11.2016