Pölynimurikaupoilla

Vapaaehtoinen

10.11.2016

Jouduin vihdoin harkitsemaan vakavasti uuden pölynimurin hankkimista, kun hyvin palvelleen imurini letku katkesi jo toisesta kohtaa. Ilmastointiteippikorjaukset kestivät aikansa, mutta kun kahdesti jouduin kesken siivouksen teippauspuuhiin, päätin ostaa uuden pölynimijän.

Jestas, että voi imureillakin olla hintaa! Onko yli kuusisataa euroa maksava laite oikeasti niin paljon parempi kuin vaikkapa parisataa maksava, että siihen kannattaisi panostaa? Taloudellinen tilanteeni kuiskutteli, että ei ole ja päätin kuunnella sitä. Varsinkin, kun en usko kolminkertaisen hinnan tässä tapauksessa tuottavan kolminkertaisesti parempaa tulosta.

Yksi hankintakriteereistä oli riittävän pitkä toimintasäde, sillä vanhan imurini kanssa totuin siihen, että sekä ylä- että alakerrassa riittää yhden pistorasian käyttö eikä johtoa tarvitse siis kesken siivouksen käydä vaihtamassa toiseen pistorasiaan. Pikkujuttu, mutta siivousmukavuuden kannalta kuitenkin aika iso.

Toinen kriteereistä oli tietysti hyvä siivoustulos (parketilla luokka A) ja mahdollisimman pienet poistoilman pölyjäämät (samoin parasta A-luokkaa). Pestävä ja laadukas hygieniasuodatin olisi plussaa, sillä en ole erityisemmin innostunut kertakäyttökulttuurista.

Ihme kyllä löysin toiveitani vastaavan imurin ensimmäisestä kaupasta, jossa kävin. Hintaa sillä oli tarjouksessa puolitoistasataa euroa ja hintaan olisi kuulunut kaksi rasiallista tuoksurakeita. Tuoksurakeita? Taivastelin myyjälle, etten missään tapauksessa halua huusholliini mitään keinotekoisia hajusteita, vaikka ne kuinka kuuluisivat hintaan. Myyjä joutui jonkun verran tekemään töitä, ennen kuin kassakone ymmärsi minun ostavan pakettitarjouksen ilman pakettia - ja hintakin putosi sitten kympillä.

Kotona googlettelin mitä moiset tuoksurakeet mahtavat olla ja naurahdin epäuskoisena ääneen, kun selvisi, että rakeet kaadetaan ensin lattialle, josta ne sitten imuroidaan pois; rakeista maksettuani olisin siis imuroinut kymmenen euroa taivaan tuuliin. Omassa huushollissani on jostain kumman syystä siivottavaa ilman tahallista sotkuntekoakin…

Sitä paitsi siivouksen seurauksena tuleva puhtaan raikas tuoksu on aivan riittävä. Jos haluan jotain tuoksuvaa extraa, raastan sitruunankuorta - johonkin ruokaan, en poisimuroitavaksi - tai leivon pullaa. Luonnollisia tuoksuja molemmat.

 

Anna Laaksonen
Kirjoittaja on Allergia- ja astmaliiton vapaaehtoinen somelähettiläs

 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 16.11.2016