Onko puhdas ilma ihmisoikeus? Tunnelmia kiertävästä ilmanlaatulaboratoriosta

5.9.2016

Ilmansaasteet ovat nykyään maailmanlaajuinen ongelma, jonka vakavuus vaihtelee paikallisesti. Huono ilmanlaatu haittaa erityisesti astmaa ja muita hengityssairauksia sairastavia sekä pikkulapsia. Hyvä, raikas ilmanlaatu on tärkeää meille kaikille. 

Niin kutsutut PAH-yhdisteet ovat ilmansaasteiden joukosta vaarallisimmasta päästä. Pakokaasut ja puun pienpolton savukaasut ovat kaupunki-ilman merkittävimpiä PAH-yhdisteiden lähteitä. Vilkkailla kaupunkialueilla ulkoilma kulkeutuu haitallisine yhdisteineen myös sisätiloihin. Tukholman yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan oikeanlaisella ilmansuodatuksella suurin osa PAH-yhdisteistä voidaan estää kulkeutumasta sisäilmaan.

Camfilin IAQ-rekka on kiertänyt ympäri Eurooppaa jo vuosia hyvän ilmanlaadun asialla. Nyt on Suomen vuoro; IAQ-rekka kiertää parhaillaan Suomen paikkakuntia. Rekassa pääsee muun muassa tutustumaan ilmanlaadun mittaukseen ja faktoihin puhtaasta ilmasta.

Käytännössä IAQ-rekka on kiertävä ilmanlaatulaboratorio, johon yleisö pääsee tutustumaan laajamittaisilla kiertueilla. Rekan tehtävä on jakaa faktatietoa sisä- ja ulkoilman laadusta ja niiden merkityksestä ihmisille ja ympäristölle. Näyttelyrekassa on jopa neljä eri laboratoriota. Laboratorioissa pääsee seuraamaan reaaliaikaista mittausta tai simulaatiota ulkoilman ja sisäilman ominaisuuksista. 

 

Kiertueajat ja -paikkakunnat:
2.9.2016    9:00 - 12:00  Loimaa, Karsolantie 6 (F-Suotimet)
5.9.2016  10:00 - 17:00  Pori, Eetun aukio
6.9.2016  10:00 - 17:00  Vaasa, Kauppatori
7.9.2016  10:00 - 17:00  Kokkola, Kauppatori

 

 

Aisti ajankohtaisia tunnelmia tapahtuman Facebook-sivulta!

Tapahtuman luonne on informatiivinen, eikä näyttelyssä myydä tai mainosteta mitään. 

 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 6.9.2016