Liitto potilaan asialla

Ilkka Repo

2.4.2014

Sisäilmaongelmat ovat tämän päivän Suomessa yleisiä ja kuormittavat monia meistä.

Taustalla voi olla monia erilaisia syitä: liian kuiva tai kostea sisäilma, vetoisuus, liian korkea lämpötila, pölyisyys, teolliset kuidut sekä home- ja kosteusvauriot jne.

Jotta oireet saadaan hoidettua ja rakennuskin korjattua, tulee aina selvittää, mikä tai mitkä syyt ovat taustalla – samanaikaisesti voi olla useitakin syitä.

Homeiden erittämät toksiinit voivat olla oireilun taustalla, mutta tällä hetkellä ei ole käytössä yksiselitteisesti toksiineja mittaavia menetelmiä, jotka olisivat käyttökelpoisia sisäilmaongelmia selvitettäessä. Ei ole myöskään näyttöä siitä, että jonkun rajan ylittävät homeitiömäärät selvästi liittyisivät oireiluun, tai että voitaisiin määrittää taso, jolloin oireita ei varmuudella esiinny. Nämä rajat voivat olla yksilöllisiä. Allergia- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Timo Vanto toteaa, että sisäilmasta oireita saavat tulee tutkia huolellisesti ja selvittää ”kaikki kivet kääntäen” syyt oireisiin.

Olemme valitettavasti vasta alussa sisäongelmien ymmärtämisessä – lisää tutkimustyötä tarvitaan vielä paljon, jotta osaisimme kaikkia auttaa. Omalta osaltamme tavoitteenamme on edesauttaa asiallista tietämystä sisäilmasairauksista, edesauttaa ratkaisumalleja, joilla sairastuneilla on mahdollisuus hyvään arkeen. Potilasjärjestönä ymmärrämme ihmisten hädän.

Allergia- ja astmaliiton kanta muotoutuu perustehtävämme kautta:  Emme missään tilanteessa kyseenalaista ihmisten hädän tunnetta tai avun tarvetta. Se on aina todellista.

Ilkka Repo,
toimitusjohtaja, Allergia- ja Astmaliitto ry

PS. Luethan myös aiemman sisäilma-aiheisen blogini, 'Homepommi räjähti - unohtuiko kansalainen?'.

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 26.3.2015