Kirjoitukset

Munkkiniemen abit vierailivat Allergia- iho- ja astmaliitossa 3.11.2017
Anne Vuorenmaa

Tuusulan liikuntailta 22.9.2017
Marianna Suonpää

”Liikunta kuuluu kaikille!” 13.9.2017
Marianna Suonpää

Irti arjesta, treffeille itsen kanssa 30.6.2017
Teija Launis

Juoksu, allergia ja astma – hankala yhtälö? 28.6.2017
Marianna Suonpää

Sarvi otsassa 20.6.2017
Seija Pohjalainen

Luontoon elpymään 19.5.2017
Tiina Parkkima

Savuttomuus 2017: Unohtiko terveydenhuolto lähes miljoona tupakoitsijaa? 15.5.2017
Ilkka Repo

Vaadi vaatteeltasi enemmän 28.4.2017
Ilkka Repo

Pistelevä paita herätti ajattelemaan 18.4.2017
Vapaaehtoinen

Lisää

”Liikunta kuuluu kaikille!”

Marianna Suonpää

13.9.2017

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Espoon Kaisankotiin kokoontui innokas porukka alopeetikoiden kurssille. Lauantai-aamun ohjelmassa oli sauvakävelyä ja kahvakuulailua ulkona. Osalla ei ollut kokemusta sauvakävelystä ennestään ja toisilla kahvakuula oli ensimmäistä kertaa kädessä. Tästä huolimatta lajeja lähdettiin mielellään kokeilemaan ja tulokseksi tulikin hikeä pintaan ja hyvä olo.

Kurssilaisista Raija, Mervi, Lenita, Henni, Rosaliina ja Linda kertoivat kokemuksiaan alopeciasta ja liikunnasta liikuntahetken jälkeen. Välillä haasteita aiheuttaa heidän mukaansa peruukki, joka saattaa tuntua kuumalta jo ilman liikuntaa. Kurssilaisten mukaan peruukin pohja vaikuttaa hikoilun määrään. Jos harrastaa paljon liikuntaa ja haluaa pitää peruukin päässä liikkuessa, kannattaa kurssilaisten mukaan kiinnittää huomiota peruukin pohjaan. Esimerkiksi Alopeciaklubi-ryhmästä Facebookista voi saada vinkkejä itselle sopivasta peruukista.

Kurssilaisten mukaan toinen haastava asia peruukin käytössä liittyy siihen, että peruukki ei välttämättä pysy päässä hyvin kaikissa liikuntalajeissa. Esimerkiksi kuntosalilla, jos liikkeessä pitää olla vaakatasossa tai pää kohti lattiaa, saattaa olla haastetta. Lisäksi metsässä kävellessä oksat voivat tarttua hiuksiin ja peruukin irrottaminen niistä voi olla hankalaa.

Haasteista huolimatta kurssilaiset kertoivat harrastavansa monipuolisesti liikuntaa ja lajeiksi lueteltiin mm. kuntosalia, pilatesta, joogaa, tanssia, ratsastusta, juoksua ja kävelyä. Liikunnan aiheuttamia haasteita on ratkaistu käyttämällä liikkuessa pantoja, lippiksiä ja urheilupipoja peruukin sijasta. Kurssilaisten mukaan pyöräillessä voi käyttää ohutta pyöräilymyssyä, joka mahtuu kypärän alle, ja uinnissa uimalakkia. Osa kurssilaisista kertoi käyttävänsä peruukkia uidessa ja pitävänsä silloin hiukset kiinni ylhäällä. Kurssilaisten kokemusten mukaan aidot peruukit kestävät paremmin uintia ja saunaa kuin esimerkiksi kuituperuukit.

Kurssilaiset halusivat kannustaa muitakin alopeetikkoja liikkumaan ja kokeilemaan eri lajeja avoimin mielin. He kertoivat liikunnan olevan hyvä keino lisätä henkistä hyvinvointia ja vähentää stressiä. Yhteinen mielipide oli, että liikunta kuuluu kaikille. Jos liikkumaan lähteminen yksin tuntuu hankalalta, kurssilaisten ehdotus oli, että liikunnasta kiinnostunut henkilö ottaisi ensimmäisille liikuntakerroille tutun kaverin mukaan, joka voisi tukea ja tarvittaessa auttaa.

Kurssilaisten jakaessa kokemuksiaan omista liikuntatottumuksista ja -käytänteistä, tuntui siltä, että he saivat toisiltaan myös uusia vinkkejä liikkumiseen. Nautitaan kurssilaisten tavoin alkavasta syksystä ja raikkaasta ulkoilmasta! Ellet ole vielä kokeillut sauvakävelyä tai kahvakuulailua ulkona, rohkaise itsesi ja läheisesi niihin tai muuhun ulkoliikuntaan.

Kirjoittaja työskentelee liikuntasihteerinä Allergia-, iho- ja astmaliitossa

Lähetä kommentti