Kokemuksia anafylaksialapsen koulunkäynnistä

26.1.2023

Meidän lapsellamme on anafylaksian riski kaikille pähkinöille, jonka lisäksi on myös muita allergioita. Kouluruokailu meillä alkoi esikoulussa, Enkun preschoolissa. Esikouluun asti allergialapsi oli käynyt kerhossa ja 5-vuotiaana hän aloitti Enkussa kindergardenissa (nyk. Enkku-kerho), jossa päivän pituus oli 2,5 h. Esikouluun asti lapsi oli syönyt kotona myös lounaan.

Esikoulun ruuan toimitti viereinen lounasravintola, jossa kokki valmisti lapselle erikseen ruuan. Vanhemman näkökulmasta tämä oli hyvin helppoa: pidettiin kokin kanssa palaveri, jossa käytiin kaikki allergiat ja anafylaksiat läpi. Kun oireita tuli jostakin, niin soitto kokille ja käytiin läpi mitä lapsi oli syönyt. Näin löytyi mm. soija-allergia.

Tampereella Voimia tekee kouluruuan. Lapsen aloittaessa koulun, ruuanvalmistus tapahtui vielä koulun omassa keittiössä. Toimitettiin sinne lääkärintodistus ja käytiin kokin kanssa lista läpi. Nykyisin ruuanvalmistus on Voimialla eri toimipisteissä. Joka syksy ennen koulun alkua käydään allergialääkärillä, joka kirjoittaa todistuksen ja toimitan sen Voimialle. Lapselle tehdään aika usein oma ruoka, koska on muitakin allergioita.

Teen myös Wilma-viestin kaikille lapsen opettajille, jotta ovat allergioista tietoisia ja tietävät miten toimia tarpeen vaatiessa. Terveydenhoitaja vie opettajanhuoneeseen harjoitus-epipenejä, joten opettajat voivat testata miten käytetään. Opettajat tietävät, että lapsella on koulurepun etutaskussa vyölaukku, josta löytyvät Epipenit, allergialääkettä ja silmätipat.

Lapsi vie kouluun opettajalle syksyisin (ja tarvittaessa lukuvuoden aikana lisää) oman karkkipussinsa, josta saa silloin, kun joku tarjoaa luokassa karkkia. Usein keväällä on ollut juuri ennen koulun loppua päivä, jolloin lapset käyvät ostamassa jäätelöt koulupäivän aikana. Meillä opettaja on kertonut tästä etukäteen, niin olemme voineet varautua. Viime keväänä laitoin mukaan pillimehun ja suklaapatukan rahan lisäksi. Sovittiin kotona, että syö omat eväät, jos kaupasta ei löydy sopivaa jäätelöä. Tällöin meillä oli kaksi sopivaa irtojäätelöä ja kumpaakaan ei kaupasta löytynyt.

Meillä on sopimus, että jos muut saavat ja hän ei, niin kertoo kotona ja katsotaan mitä saa tilalle. Kotona meillä on aina painotettu, että älä syö, jos et ole varma sopiiko. Jätä mieluummin syömättä ja saat kotona muuta. Olemme halunneet, että lapsella on tunne, ettei jää mistään paitsi ja aina saa tilalle jotain.

Terveisin,
anafylaksialapsen äiti, joka pitää Instagramissa tiliä @allergianuori

Tämä blogiteksti on syntynyt 112-päivän (la 11.2.2023) innoittamana, jolloin Allergia-, iho- ja astmaliitto nostaa esiin anafylaksian ensiapua sekä anafylaksialapsen koulunkäynnin turvaamista.

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 26.1.2023