Hyasintti joulun tuo

Anne Vuorenmaa

20.12.2016

Joulun aika on tuoksumuistoja täynnä. Piparkakut, tuoksukynttilät, hajuvesilahjat, tuoksuvat joulukukat ja erilaiset jouluriennot ovat toisille ihanaa tuoksujen täyteistä aikaa. Kaikilla se ei ole näin. Kaupassa joutuu miettimään reitit uudelleen, kun tuoksukynttilät asetetaan esille. Pikkujoulut saattavat jäädä väliin, kun siellä on tuoksuva kollega, jonka mielestä juhlia ei ole ilman, että suihkautetaan parfyymiä vielä varmuuden vuoksi toisenkin kerran. Naapurin tuoma joulutervehdys hyasintin muodossa saattaa saada nopeasti uuden kodin, koska se aiheuttaa ikävän päänsäryn. Naapuri tuumaa mielessään – nipottaja.

Tuoksuille herkän arki on haasteellista. Tarvitaan luovimista ja ymmärrystä puolin ja toisin. Tuoksuherkkyys on huonosti tunnettu asia, joka aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Herkkyys tuoksuille ei niinkään ole lisääntynyt vaan enemmänkin tuoksulähteet.

Tuoksuherkkyys on monimutkainen juttu. Tutkimusta on toistaiseksi vähän, eikä ole yhtä ainoaa menetelmää, jota noudattamalla tuoksuherkkä paranisi. Astmasta tai siitepölyallergiasta asiantuntijan on helppo puhua, kun tiedetään, mikä auttaa, mitkä ovat hoitokeinot ja miten näitä tutkitaan ja saadaan oikea diagnoosi. Tuoksuherkkyys on aiheena hankalampi. Eikä asiaa helpota se, että tämä on monelle hyvin tunteita herättävä aihealue.

Minä itse en ole tuoksuherkkä ja minulle joulu ei tule, jos en saa hyasinttia olohuoneen pöydälle. Mutta leimaanko minä naapurini nipottajaksi, jos hän sanoo ei kiitos viemälleni hyasintille? En, koska minä en vie hänelle hyasinttia vaan kimpun kauniita tulppaaneja. Tiedän, että hänellä menee joulu niistäessä, jos vien hänelle hyasintin.

Me emme saa tätä maailmaa tuoksuttomaksi, mutta tietoa levittämällä saamme joulumielen kaikille.

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 20.12.2016