Astma ei estä liikuntaa - se on lisäsyy liikunnalle!

Tommi Yläkangas

28.4.2015

Ota kaveri mukaan, hyödynnä edut ja lähde liikkumaan kanssamme astmapäivän merkeissä!

Allergia- ja Astmaliitossa vietetään 5.5. maailman astmapäivää teemalla Harmaapantterit liikkeelle. Teeman tarkoituksena on kannustaa ikäihmisiä liikkumaan. Teemapäivään on lähtenyt mukaan monia liikuntatoimijoita, joiden tarjoamat edut on nähtävissä osoitteessa: www.allergia.fi/jarjesto/harmaat-pantterit/astmapaivana-etuja-tarjoavat-liikunta-ja-hyvinvointipalvelut.

Astmaa sairastavien liikunnan harrastaminen on vähäisempää kuin väestöllä keskimäärin. Astmaatikoiden muita vähäisempi liikunta-aktiivisuus johtuu pitkälti siitä, että liikkumista rajoitetaan oireiden pahenemisen pelossa.

Pelot ovat toki ymmärrettäviä, mutta mikäli astma on tasapainossa, liikuntaa voi harrastaa täysin turvallisesti. Itse asiassa yksilöllisesti suunniteltu ja oikealla tavalla kehittävä kuntoilu parantaa hengityselimistön toimintaa ja samalla vähentää astmasta aiheutuvia ongelmia.

Harvat kuitenkaan jaksavat liikkua pelkästään siksi, että liikkuminen on terveellistä. Liikunnan on oltava myös hauskaa. Parhaimmillaan liikunta on silloin, kun liikutaan yhdessä mieluisan lajin parissa. Silloin liikunnalla saavutetaan myös psyykkisiä ja sosiaalisia hyötyjä, eikä liikkumisesta jää ”lääkkeen makua suuhun”.
Ota siis kaveri mukaan, hyödynnä edut ja lähde liikkumaan kanssamme astmapäivän merkeissä!

Tommi Yläkangas
Liikuntasihteeri, Allergia- ja Astmaliitto ry

 

Lähetä kommentti

Kommentit

  • ammattitukehtuja 8 vuotta sitten

    Hyvä kirjoitus muuten, mutta voitko edes kuvitella miltä astmaisesta tuntuu pukuhuoneissa; ainakin naisten puolella se hajujen määrä saa etsimään Ventolinea ennenkö saat verkkarit jalkaan :( eli voisiko ns. normaalit jättää hajusteet kotiin, jotta kaikki voisimme todella liikkua vapaasti.

  • Tommi Yläkangas 8 vuotta sitten

    Hei,
    kiitos kommentistasi! Kanssaihmisiltä todellakin tarvitaan ymmärrystä ja huomaavaisuutta tuoksujen käytössä. Allergia- ja astmaliitto pyrkii tuomaan esiin liialliseen tuoksujen käyttöön liittyviä ongelmia Tuoksuton viikko -kampanjalla, jota vietetään 26.10. – 1.11.2015. Teemaviikkoon voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.tuoksutonviikko.fi

Sivua päivitetty: 20.10.2015