Asuntomessuilla kannattaa kiinnittää huomiota myös hajuihin

7.7.2016

Seinäjoen asuntomessuilla 8.7 – 7.8. on nähtävissä upeita uusia koteja. Joka kolmanteen kotiin niistä on valittu matalapäästöinen hajuton Allergiatunnuksen saanut puulattia. Messuilla on myös koti, jonka on rakentanut Allergiatunnuksen saanut talovalmistaja eli tämän kodin asukkaat ovat saaneet kotiinsa vain vähäpäästöisiä materiaaleja ja mahdollisimman helposti huollettavia.

Moni uutta kotia suunnitteleva, tulee aivan liian vähän pohtineeksi valittavien materiaalien päästöjä. Päästöistä voisi puhua myös sanalla hajut. Usein uudet materiaalit tunnistetaankin niissä olevista voimakkaista hajuista. Se kuinka kauan haju kussakin säilyy kertoo päästöjen voimakkuudesta ja mahdollisesta haitallisuudesta. Usein Matti Meikäläisenä on totuttu ajattelemaan, että uuden tuotteen tai kodin kuuluukin haista, sillä se kertoo siitä, että on uutta. Jos haju säilyy kuitenkin useita viikkoja, jopa kuukausia, saati vuosia, se ei ole hyvä merkki, vaan kertoo, että kotiin on valittu materiaaleja, joissa on mahdollisesti käytetty haitallisia kemikaaleja melko lailla.

Materiaaleja valittaessa ja ostaessa olisi erittäin hyvä kiinnittää huomiota niiden matalapäästöisyyteen ja muihin sertifiointeihin. Koti, joka on matalapäästöinen on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kaikille eduksi. Hajuton koti lisää viihtyisyyttä, siellä on helppo hengittää, nukkuu hyvin ja voi hyvin. Matalapäästöinen koti ei aiheuta terveyshaittoja, eikä sisällä runsaasti erilaisia kemikaaleja, formaldehydejä jne.

Ulkonäön rinnalla kannattaa messuilla siis laittaa silmäruuan ohella myös nenä liikkeelle ja pohtia asiaa tulevia hankintoja ajatellen.

Mukavaa kesää!

 

Niki Alanko

Viestintäpalvelujen johtaja

Allergia- ja Astmaliitto ry

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 7.7.2016