Arkirumba ja allergiaperheen askeleet

14.9.2022

Ruoka-allergiaa esiintyy 5–8 prosentilla suomalaisista lapsista. Luku voi tuntua pieneltä, mutta asia ei ole pieni allergiselle lapselle eikä hänen perheelleen. Mitä enemmän oireita aiheuttavia ruoka-aineita on, sitä monimutkaisemmaksi paletti muuttuu. Miten sukkuloida arjessa, kun allergiat tuovat lisähaasteita? Martat on jelppinä myös allergiaperheiden arjessa.

Ei tarvitse olla supervanhempi. Muista, että olet lastesi paras vanhempi, vaikka et jaksaisi aina tehdä lihapullia itse, pyykkikasa uhkaisi vyöryä kodinhoitohuoneesta ulos tai sohvanne alle olisi muuttanut pari villakoiraa. Jos ruokahuolto vie aikaa ja energiaa, jokin muu voi joustaa. Ole armollinen ja opettele sietämään keskeneräisyyttä ja pientä sotkua.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan. Arjen hulinaan saa järjestystä suunnitelmallisuudella. Suunnittele esimerkiksi sunnuntaina viikon ruokalista ja kirjoita se koko perheen nähtäville. Apuna voit käyttää liitutaulua tai  tulostettavaa pohjaa. Suunnitelman laatimisessa auttaa lista omalle perheelle sopivista arkiruoista, josta voi napata kullekin viikolle mieluisat. Voit myös koostaa sopivista resepteistä kahden tai kolmen viikon kiertävän listan ja muutella sitä vain kausittain. Ota koko perhe mukaan suunnitteluun: jokainen voi ehdottaa listalle omia mieliruokiaan. Katso vinkkejä Marttojen reseptipankista ja valmiista viikkoruokalistoista.

Ota lapset mukaan kodin puuhiin. Mitä pienempi lapsi, sitä innokkaammin hän on mukana siivoamassa, pyykkäämässä ja kokkaamassa. Ikään ja kehitysasteeseen sopivaa puuhaa löytyy ihan jokaiselle, ja yhdessä touhuaminen on kivaa! Katso Marttojen vinkit lasten innostamiseen kotitöihin tältä videolta. Suunnitelma tekee kodinhoidostakin vaivattomampaa. Sopikaa perheen kesken yhteinen siivouspäivä tai jakakaa puuhat, joita jokainen tekee silloin kuin itselle sopii.

Valmista kerralla enemmän ruokaa. Esimerkiksi keittoja, laatikkoruokia ja leipää kannattaa valmistaa kerralla enemmän. Aikaa kuluu usein vain hieman enemmän kuin pienemmän satsin tekemiseen, mutta vaiva palkitsee, kun kesken kiireistä viikkoa voi pakastimesta kaivaa vaikka makaronilaatikon ja laittaa uuniin lämpenemään. Ota ruoanlaittotalkoisiin mukaan oma perhe, ystävä tai naapuri. Yhdessä pilkkoessa, hämmennellessä ja haudutellessa vaihdetaan samalla kuulumiset ja jaetaan huolet. Katso Marttojen vinkit pakastamiseen yleisesti sekä vauvanruoan pakastamisen niksit.

Syödään samassa pöydässä ja samaa ruokaa – edes välillä. Yhdessä syöminen tekee hyvää koko perheelle. Vanhemmat saavat kuulla lasten kuulumiset, lapset saavat vanhempien huomion, ja pienimmät lapset myös oppivat ruokapuhetta ja ruokailun tapoja. Vuorotyö, harrastukset ja muut aikatauluhaasteet eivät aina mahdollista yhdessä syömistä, mutta siihen kannattaa järjestää aikaa edes toisinaan. 

Ruoka-allerginen lapsi on tottunut siihen, että saa usein eri ruokaa kuin muut, sekä päiväkodissa, koulussa että kotona. Etenkin jos on kyseessä vaikeita tai lukuisia allergioita, voi tuntua helpommalta ja muille reilummalta tarjota allergiselle oma annos. Joskus on kuitenkin hyvä järjestää niin, että kaikki syövät samaa ruokaa, sitä allergiselle sopivaa. Se lisää perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentää allergisen lapsen erillisyyden kokemusta.

Arkirytmi auttaa. Aikataulutus saattaa kuulostaa puisevalta, mutta tuttu rytmi ja rutiini helpottaa arkirumbaa. Hammaspesu, aamiainen, pukeminen, ovesta ulos. Iltapäivällä päivällinen, leikit ja läksyt, iltapesu ja iltasatu. Rytmi on aina perheen itsensä näköinen, eikä sen tarvitse olla kiveen hakattu. Välillä aikataulut heittävät kuperkeikkaa, mutta sekään ei ole vakavaa. Yllätyksetkään eivät haittaa, kun on tuttu päiväjärjestys, johon palata. Päivän kulku helpottuu, jolloin tarpeelliset toimet tulevat tehdyiksi, mutta myös lepoajat löytävät paikkansa.

Arki on teidän perheenne näköinen. Älä vertaa tapojanne ja tottumuksianne muihin. Perhe koostuu yksilöistä ja on enemmän kuin jäsentensä summa. Jokaisella perheellä on omat, juuri sille sopivat kuviot. Hyviksi havaittuja neuvoja ja niksejä voi toki vaihtaa, mutta luota siihen, että teidän tyylinne sopii juuri teille.

Marttojen Kestävä arki -sivustolta löydät lisää vinkkejä sujuvaan arkeen.

Taru Karonen
Marttaliiton Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan asiantuntija ja entinen moniallerginen lapsi ja Ruoka-allergiapäivään 13.10.2022 innolla osallistuva yhteistyökumppani

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 14.9.2022