Allergialasten ajatuksia synttäreistä

17.8.2022

Synttärit ovat osa lasten elämää, myös niiden, joilla on ruoka-allergioita.

Haastattelin kahta kouluikäistä (7- ja 10-vuotiasta) lastani liittyen synttäreihin ja ruoka-allergioihin. Heillä molemmilla on gluteeniton, maidoton ja kananmunaton ruokavalio ja lisäksi muutamia muita allergioita. Kokemusta löytyy omien synttäreiden lisäksi myös monista kaverisynttäreistä.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen siitä, että on allergioita ja synttärit?

7-v: Toivon mun synttäreille sateenkaarikakkua! Äiti ihan varmana osaa tehdä sellaisen. Joskus toivon, että ei olisi allergioita ja voisin syödä sellaista hienoa kakkua ja irtokarkkeja.

10-v: Allergisilla on omat herkut. Kaverisynttäreillä on aina ollut mulle sopivaa syötävää. Mun synttäreillä on aina sellaista tarjolla mitä kaikki pystyy syömään. Joskus harmittaa, etten voi syödä juustonaksuja, kun kaverit syö.

Miten sinut ja allergiat huomioidaan synttäreillä?

7-v & 10-v: Äiti ja kaverin vanhemmat sopii mitä voin syödä. Omilla synttäreillä voin syödä kaikkea.

Mikä on sun lempparisynttäriherkku?

7-v: Siniset muffinssit, joita oli Sonic-synttäreillä. Tykkään vaahtokarkeista, sipseistä ja mehusta.

10-v: Nakkitikut, sipsit, popcornit, mokkapalat, muffinit, mansikat, jäätelö, karkit (mm. Mariannet, sirkusaakkoset, vaahtokarkit, salmiakki, ranskanpastillit, kettukarkit…)

Mikä on synttäreillä tärkeintä?

7-v: Juhlissa on kivaa!

10-v: Saa juhlia yhdessä kavereiden ja sukulaisten kanssa.

Äitinä ajattelen, että meidän perheessämme synttärit ovat tärkeä päivä! Lapset saavat vaikuttaa teemaan ja toivoa tarjoiluja. Listalla on yleensä cocktailtikkuja, mokkapaloja, sipsejä ja karkkeja. Viimeksi mummo teki 80 lihapullaa, kun lapsi toivoi mummon lihapullia juhliinsa!

Koen, että lasten kavereiden perheet ovat hyvin suhtautuneet allergioihin. Tarjoudun aina jo ilmoittautuessa tuomaan omia eväitä, mutta yhä harvemmin niitä tarvitaan.
Kesällä lasten täti oli tehnyt sellaisen täytekakun, jota kaikki pystyivät syömään. Lapset olivat superinnoissaan, koska yleensä se upea kakku on se, joka heiltä jää välistä. Irtokarkit jäävät myös syömättä kontaminaatioriskin vuoksi.

Meillä juhlatarjoilut ovat yksinkertaiset, mutta saatan kikkailla esimerkiksi kattauksen kanssa. Ostan teemaan sopivia muffinivuokia, värjään kuorrutuksen, laitan mehun boolihanaan… Cocktailtikuissa on lippu ja mokkapalojen päällä on joskus ollut mm. Olafin luistelurata. Oisittepa nähneet lasten ilmeen, kun tätini tarjoili heille nakki-kurkkutikkuja pyörivän lautasen päältä…! Siinä riitti hupia kahvipöytään ja tikut hävisivät aika nopeasti.

Muistetaan, että lapsille synttärit ovat muutakin kuin herkkuja ja samalla herkut ovat osa onnistuneita synttäreitä!

Krista, ruoka-allergisten lasten äiti ja somelähettiläs
--
Teksti syntyi ennakkoviestiksi to 13.10.2022 olevaan Ruoka-allergiapäivään, jonka teemana on "Allergialapselle yhtä hyvät synttärit kuin muillekin!".

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 17.8.2022