Lääkkeiden sivuvaikutukset

Astman hoidossa käytettävät hengitettävät lääkkeet ovat turvallisia, koska ne vaikuttavat paikallisesti.

On mahdollista, että varsinkin lääkehoitoa aloitettaessa keuhkoputkia avaavat lääkkeet saattavat aiheuttaa sydämen sykkeen nopeutumista ja vapinaa. Nämä vaikutukset ovat yleensä nopeasti ohimeneviä.

Hengitettävä kortisonipohjainen lääke on paikallishoitoa, eikä juuri imeydy verenkiertoon. Se saattaa alkuvaiheessa vaikuttaa pituuskasvua hidastavasti, mutta vaikutus aikuispituuteen on vähäinen, keskimäärin noin 1,2 cm. Lapsen kasvua seurataan hengitettävän kortisonilääkityksen aikana säännöllisesti.

Joillain lapsilla leukotrieenisalpaajat, montelukasti, voi aiheuttaa joillekin lapsille unihäiriöitä kuten painajaisia. Montelukasti otetaan yleensä illalla mutta jos se vaikuttaa lapsen yöuniin niin tarvittaessa lääkkeen oton voi siirtää aamuun.

Tärkeintä on se, että lapsen astma on hyvässä hoitotasapainossa. Hoitamaton astma voi aiheuttaa pysyviä muutoksia keuhkoissa ja sekä haitata myös lapsen kasvua.

Suunhoito

Ennen hengitettävän kortisonilääkkeen ottamista on hyvä pestä hampaat, koska näin suojellaan hampaita mahdollisilta kiillevaurioilta. Lääkkeen ottamisen jälkeen suu huuhdellaan vedellä purskutellen. Lääkkeen oton jälkeen voi ottaa vielä ksylitolipastillin tai -purkan. Hyvällä suun hoidolla voidaan ehkäistä hampaiden reikiintymistä sekä suun ja nielun sammas- eli hiivakasvua.
 

Sivua päivitetty: 9.2.2023