Mitä tietoa etsit?

Astmalääkkeen antaminen lapselle

Oikea lääkkeenottotekniikka ja sopivan lääkelaitteen valinta lapsen ikään nähden on tärkeää, jotta lääkkeistä on hyötyä.

Lääkelaitteet eli inhalaattorit jaetaan sumutemaisiin ja jauhemaisiin lääkkeisiin. Sumutemaisia lääkkeitä käytetään lapsilla, koska lasten sisäänhengitysvoimakkuus ja koordinaatio ei vielä riitä jauhemaisen lääkkeen käyttöön. Sumutemaiset lääkkeet tarvitsevat tilanjatkeen, jotta lääkeannos saadaan kokonaan hyödyksi. Alle 3-vuotialla lapsilla käytetään maskia tilanjatkeessa.

Jauheinhalaattoreiden käyttö alkaa sujua esikouluiästä alkaen. Ne edellyttävät onnistuakseen voimakkaan sisäänhengityksen.
 

Oikea lääkkeenottotekniikka

Oikean sisäänhengitys- eli inhalaatiotekniikka opetellaan lapsen ikään parhaiten sopivalla laitteella. Lääkkeenottotekniikkaa tulee harjoitella joko lääkärin tai hoitajan ohjauksella.

Sumutemaiset lääkkeet vaativat tilanjatkeen ( Aerochamber, Optichamber, Babyhaler, Vortex). Tilanjatke antaa lapselle aikaa hengittää lääke keuhkoihin asti. Jos tilanjatketta ei käytetä, suurin osa lääkkeestä jää suuhun. Sumutemaiset lääkkeet hengitetään rauhallisesti useampaan kertaan tilanjatkeesta. Tilanjatkeissa on eroja. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on varmistaa että lapsen lääke annostellaan tilanjatkeella, joka mahdollistaa lääkkeen kulkeutumisen keuhkoputkiin asti. Voit lukea lisää eri tilanjatkeista tästä.

Jos lapsi itkee, lääke ei kulkeudu sinne minne pitää eli keuhkoputkiin. Lääkkeenottotilanne kannattaa pitää rauhallisena ja mukavana hetkenä. Lääkkeen ottamista voi harjoitella vaikka leikin varjolla. Lasta voi helpottaa, jos lääkettä annetaan ensin leikisti esimerkiksi pehmonallelle tai vanhemmalle. Tilanjatkeen tulee olla vaakasuorassa, kun siitä hengitetään. Kun tilanjatketta käytetään maskin kanssa, on tärkeää, että maski istuu tiiviisti lapsen nenän ja suun ympärillä.

Tilanjatke pestään vähintään kerran viikossa laitevalmistajan ohjeen mukaan.

Vinkit hyvään lääkkeenottotekniikkaan:

  • Muista hyvä rennon ryhdikäs asento.
  • Lääkeinhalaattoria ravistellaan aina ennen käyttöä 4–5 kertaa.
  • Tilanjatke suoraan kohti suuta.
  • Jos käytössä on maski niin se tiiviisti suun ja nenän päällä. Pelkän tilanjatkeen kanssa huulet tiukasti tilanjatkeen suuosan ympärillä.
  • Inhalaattorista hengitellään yksi annos kerrallaan, hengitys mahdollisimman syvään, napaan asti!

Lue artikkeli: Kymmen vinkkiä lapsen astmalääkkeen ottamiseen

Sivua päivitetty: 5.5.2022