Hengitettävien lääkkeiden sivuvaikutukset

Kortisonipohjaiset hengitettävät lääkkeet vaikuttavat paikallisesti, joten niitä on turvallista käyttää normaaleilla annosmäärillä.

Joillakin saattaa ilmetä äänen käheyttä tai suun kuivumista. Äänen käheyden hoitoon voi käyttää apteekista saatavia vesipiippuja, jotka myös kosteuttavat suun limakalvoja. Suun kuivuuteen on olemassa myös syljen erityistä lisääviä imeskelytabletteja.

Vesipiippu.

Kortisonipohjainen lääke saattaa aiheuttaa suuhun ja nieluun sieni-infektion. Tämän ehkäisemiseksi on tärkeää, että lääke osataan hengittää oikein ja suun hoitoon kiinnitetään huomiota.

Suunhoito

  • Pese hampaat ennen lääkkeen ottoa.
  • Lääkkeenoton jälkeen huuhdo suu, purskuttele ja kurlaa vettä suussa, älä niele huuhteluvettä.

Keuhkoputkia avaavat lääkkeet saattavat aiheuttaa sydäntykytystä sekä käsien vapinaa. Ne ovat vaarattomia ja nopeasti ohi meneviä oireita.

Yskän tehtävä on tuoda limaa ylöspäin keuhkoissa, mikä helpottaa astmaoireita. Yskänlääkkeet eivät ole astmalääkkeitä. Ne eivät hoida astmatulehdusta, eivätkä avaa keuhkoputkia.

Astmaa sairastavista noin 5 % on yliherkkiä aspiriinille (asetyylisalisyylihappo) ja sen sukuisille särkylääkkeille. Tässä tapauksessa lääkkeeksi voi useimmiten käyttää parasetamolia sisältäviä valmisteita.

Sydän- ja verenpainelääkkeinä sekä ja silmänpaineen hoitoon (silmätipat) käytettävät beetasalpaajat voivat pahentaa astmaa.