Astman lääkehoito

Astmaa hoidetaan yleisimmin keuhkoihin hengitettävillä lääkkeillä eli inhalaatiolääkkeillä.

Astman hoidossa ensisijainen lääke on astmatulehdusta hoitava kortisonipohjainen lääke, jota käytetään yleensä säännöllisesti joka päivä. Kortisonipohjaisen lääkkeen vaikutus alkaa hitaasi eli vasta reilun viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Tämän lisäksi astmaa sairastavalla on tarvittaessa otettava, keuhkoputkia avaava, lyhytvaikutteinen lääke. Avaavaa lääkettä kutsutaan myös kohtauslääkkeeksi. Lääkkeen vaikutus alkaa minuuteissa, mutta se ei hoida astmatulehdusta.  Avaavaa lääkettä tulee kuljettaa aina mukana oireiden varalta.

Jos lyhytvaikutteista avaavaa lääkettä tarvitaan usein säännöllisen tulehdusta hoitavan lääkkeen lisäksi, voidaan hoitavaan kortisonilääkitykseen lisätä pitkävaikutteinen avaava lääke tai ottaa käyttöön näiden lääkkeiden yhdistelmä eli niin sanottu yhdistelmälääke.

Lääkemuoto voi olla sumutemainen tai jauhemainen. Lääke annostellaan ja hengitetään siihen tarkoitetusta laitteesta, inhalaattorista. Sumutemainen lääke hengitetään pitkään ja rauhallisesti, useimmiten tilanjatkeen kautta. Tilanjatke antaa enemmän aikaa hengittää lääke perille. Jauhemainen lääke hengitetään napakammin kuin sumutelääke, eikä se vaadi erillistä tilanjatketta. Erilaisia inhalaattoreita on paljon. Siksi on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen opastaa inhalaattorin käyttöön. Lääkkeenottoa helpottaa, jos kaikki astmalääkkeet otetaan samanlaisella inhalaattorilla.

Yleisimmät astmalääkkeet

Jauhemaiset inhalaatiolääkkeet

Jauheinhalaattori

Hoitavat kortisonilääkkeetKeuhkoputkia avaavat lääkkeet, lyhytvaikutteisetKeuhkoputkia avaavat lääkkeet, pitkävaikutteisetYhdistelmälääkkeet
AsmanexBricanylFormoterolBufomix
BedometBuventolOxisInnovair
BudesonidVentilastinSereventRelvar
Novopulman  Symbicort
Pulmicort   

Sumutemaiset inhalaatiolääkeet

Sumuteinhalaattori

Hoitavat kortisonilääkkeetKeuhkoputkia avaavat lääkkeet, lyhytvaikutteisetYhdistelmälääkkeet
AerobecAiromirFlutiform
AlvescoVentolineInnovair
Flixotide Seretide

Astmaa voidaan hoitaa myös tablettilääkkeellä (leukotrieenireseptorien salpaaja), kun astma on lievää tai kun tarvitaan.

Vaikean astman hoitoon saatetaan käyttää biologisia lääkkeitä. Biologinen lääke on niin sanottu täsmälääke, jolloin lääkkeen vaikutus kohdistuu tiettyyn elimistön rakenteeseen. Hoito toteutetaan pistoshoitona.