Mitä tietoa etsit?

Symptom hos spädbarn

Eksem/utslag
Atopiska eksem kliar. Om man skrapar eksemen leder det lätt till att både barnet och föräldrarna sover illa om nätterna. Fastän man ofta söker orsaken till eksemen t ex i en livsmedelsallergi är de atopiska eksemen en självständig sjukdom. Atopiska eksem står ofta i samband med en genetisk avvikelse i hudens permeabilitet som får huden att torka så att allergenerna lättare kan tränga igenom den än genom frisk hud. Vid lindriga eksem spelar matallergin endast i några procent av fallen en roll, medan mer än hälften av alla spädbarn med svåra eksem kan få värre problem på grund av matallergi. Det lönar sig att utreda eventuella allergier om eksemen täcker en stor yta och inte reagerar positivt på behandling med fet kräm eller om barnet ständig kliar sig och är rastlöst. Allergierna har inte någon stor betydelse som orsak till torr hy hos dibarn eller då det gäller eksem hos barn över 2 år.

De atopiska eksemen kan förvärras av bl a citrusfrukter och tomater, eftersom dessa fruk-ter frigör histamin direkt utan immunförsvar. Allergitestning behövs i regel inte för dessa livsmedel. Det räcker att barnet inte äter större mängder av dem. Små mängder klarar ändå merparten av barnen av utan problem.

Spädbarn kan på sin hy utöver eksem också ha många andra slags symptom. Exantema (rodnad), flagande hy och temporära nässelutslag är typiska. Om dessa symptom upprepas kraftigt och på stora områden efter att barnet ätit ett visst livsmedel är det oftast fråga om en allergisk reaktion. Å andra sidan är det vanligt att babyer har röda kinder efter maten.

Sivua päivitetty: 27.3.2015