Tekstiilikemikaalit

Tiedätkö, mitä vaatteesi sisältävät?

Tekstiilikemikaalit

Tiedätkö, mitä vaatteesi sisältävät?

Osa tekstiileissä käytetyistä kemikaaleista voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia ihoreaktioita. Suurin ympäristöhaitta ja kemikaalialtistuminen tapahtuvat tekstiilien valmistusvaiheessa. Harvassa myymälässä tai verkkokaupassa kerrotaan, mitä kemikaaleja tuotteissa on käytetty.

Tiesitkö?

Kemikaaleilla helppohoitoisuutta ja käyttömukavuutta

Tekstiilin helppohoitoisuuden, käyttömukavuuden ja muiden ominaisuuksien parantamiseksi tekstiileille tehdään mekaaninen tai kemiallinen loppukäsittely. Jälkikäsittelykemikaaleilla voidaan esimerkiksi estää tuotetta rypistymästä, auttaa tuotetta pysymään muodossaan tai tehdä tuotteesta likaa ja vettä hylkivä.

Varastoinnissa ja kuljetuksessa käytetään usein homeenestoaineita

Tuontitekstiileihin lisätään usein pitkien kuljetusmatkojen takia kemikaaleja, joiden on tarkoitus estää homeen kasvu tuotteissa. Homeenestoaineita käytetään erityisesti lämpimissä maissa ja pitkiä matkoja kuljetettaessa. Homeenestoaineiden käyttöön liittyy EU:ssa rajoituksia ja kieltoja. Useat homeenestoaineet ovat parhaillaan EU:n tarkastelun alla.

Formaldehydi ja väriaineet voivat ärsyttää

Tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä ja aiheuttaa iholla allergista kosketusihottumaa. Ärsytystä ja allergiaa tekstiileissä voivat aiheuttaa myös esimerkiksi väriaineet ja Kromi(VI)-yhdisteet.

Oireiden taustalla voi olla aiempi herkistyminen

Allergiareaktioiden taustalla voi olla aiempi herkistyminen tietyille kemikaaleille. Esimerkiksi hiusvärien ja mustien hennatatuointien p-fenyleenidiamiini (PPD) voi aiheuttaa ristiallergiaa tiettyjen tekstiileissä käytettyjen dispersiovärien kanssa. 

Kemikaalien käyttöä valvotaan

  • GOTS on johtava maailmanlaajuinen luomukuituisten tekstiilien sertifikaatti ja lyhenne sanoista Global Organic Textile Standard.
  • Öko-Tex 100 on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä, joka takaa, että valmiissa tuotteessa haitallisten kemikaalien määrä ei ole ylittänyt Öko-Tex 100:n määrittämiä raja-arvoja. Öko-tex® standardia voi käyttää vain, jos koko tuotantoketju on sertifioitu.
  • REACH-asetus on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista. Lyhenne sanoista Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals.

Lisää tietoa arjen kemikaaleista:

allergia.fi/kemikaalit

Marttaliitto: Kodin kemikaalit

Tukes