Mitä tietoa etsit?

Emma

"Lääkitys ja säännöllinen liikunta on kautta aikojen ollut paras keino astmani kanssa elämiseen."


Lapsena minulla oli laajat ruoka-aineallergiat, jotka hankaloittivat arkeani. Kouluikäisenä astmani alkoi oireilemaan. Nuoruusvuodet olivat haasteellisia oikean lääkityksen löytämisen suhteen. Kokeilin laidasta laitaan eri lääkkeitä ja hyvin usein lääkkeistä aiheutui voimakkaita sivuvaikutuksia. Onneksi nuorena aikuisena minulle lopulta löydettiin sopiva lääkitys, jonka kanssa olen pärjännyt tänne kolmekymppiseksi asti. 

Astma on aina kulkenut aina minun mukanani, niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. On ollut vuosia, kun en ole juuri huomannut astmaa päivittäisessä elämässä mitenkään; olen pystynyt urheilemaan ja elämään ihan normaalia tavallista elämää. Mutta sitten on ollut myös niitä huonoja päiviä, sairaalareissuja ja lääkärissä juoksemisia. 

Eniten astmani oireilee eri allergeeneihin, esimerkiksi kalan tai kanamunan tuoksuun, eläinpölyyn sekä keväisin siitepölyyn. Viimeisimmän anafylaktisen reaktion jälkeen astmanikin on ollut herkempi reagoimaan allergeeneihin. Viime kesän sairaalareissun jälkeen ensimmäisen kerran pelkäsin. Pelkäsin että pahenemisvaihe ei menekään ohi, enkä enää pysty elämään ilman oireita. En voinut uskoa, kuinka invalidisoivaa astman paheneminen voi olla. Jouduin opettelemaan uuden rytmin, uudet lääkkeet, niiden käytön ja vieläkin paremman ennakoinnin astman hoidossa. Onneksi nyt on kuitenkin jo vähän helpompaa, kun on löydetty vihdoin sopiva lääkitys jonka kanssa tulen toimeen. Edelleen huomaan kuitenkin huolestuvani, kun henkeä alkaakin taas ahdistamaan. 

Olen kuitenkin opetellut huolestumisen sijaan huolehtimaan itsestäni vieläkin paremmin. Lisään lääkitystä heti kun oireet pahenevat. Liikun sen mukaan mitä kroppa milloinkin sanoo. Jos joku päivä on hankalampi, liikun silloin kevyemmin tai lepään. Tärkein oppi on olla armollinen itselleen ja ymmärtää että aina ei jaksa. Se on ollut erityisen hankalaa ikiliikkujalle. Faktojen ja lääkkeiden avulla olen opetellut olemaan huolestumatta tulevasta. Luotan terveydenhuoltoon ja siihen, että minusta pidetään huolta. 

Lääkitys ja säännöllinen liikunta on kautta aikojen ollut paras keino astmani kanssa elämiseen. Kevytkin liikunta auttaa pitämään astman paremmin tasapainossa. Tärkeää tietoa ja tukea olen saanut Allergia-, Iho- ja Astmaliitolta, esimerkiksi verkkovertaistreffeiltä ja nettisivuilta. Parasta on, kun toinen ymmärtää, miltä sinusta tuntuu ja tietää, ettei ole yksin tämän asian kanssa. Suurimman tuen olen saanut perheeltäni ja ystäviltäni, jotka ovat olleet mukana minun ja astman matkassa. He ovat korvaamaton tuki ja turva.

Sivua päivitetty: 19.2.2021