Mitä tietoa etsit?
Huolehdi astmasta

Huolehdi astmasta

Viisi vinkkiä astman kanssa elämiseen.

1. Tunnista astman oireet – normaalia vai ei? Milloin lääkäriin?

Astman tyypilliset oireet: aamuyöllä herättävä yskä, flunssan jälkeinen pitkittynyt yskä, ”yskänauru tai -itku”, hengenahdistus, hengityksen vinkuminen, limaisuus, alentunut rasituksen sieto  

Kun astmasi voi hyvin, sitä ei pitäisi huomata muusta kuin päivittäisestä astmalääkkeen ottamisesta. Jokaisen astma oireilee omalla tavallaan. Omat oireet oppii ajan myötä tunnistamaan. Toista yskittää aamuöisin ja toista yskittää vähän väliä ja joku ei yski ollenkaan vaan hengitys vinkuu noustessa portaita. Joku kokee, ettei jaksa samalla tapaa kuin ennen, kun toinen joutuu rykimään limaa kaiken aikaa kurkun periltä. Nämä oireet ovat merkkejä siitä, että astmalääkitys ei ole riittävä. Jos astma oireilee, kannattaa mennä lääkäriin. Lääkäriin on syytä hakeutua lähipäivinä, jos pahenemisvaiheen hoito-ohjeet esimerkiksi avaavan lääkkeen lisäyksestä eivät tunnu auttavan.  

Astman pahenemisvaiheen hoito

2. Jokaiselle löytyy sopiva astmalääke. Muista oikea lääke oikeaan tarkoitukseen. 

Astmaa sairastavan peruslääkitys on astmaa hoitava, kortisonipohjainen lääke sekä tarvittaessa otettava, keuhkoputkia avaava lääke. Kortisonipohjaista lääkettä käytetään päivittäin, vaikkei oireita olisikaan. Keuhkoputkia avaavaa lääkettä käytetään silloin, kun oireita tulee. 

Hengitettäviä astmalääkkeitä on paljon erilaisia. On tärkeää löytää lääkärin kanssa yhdessä itselle sopivin vaihtoehto. Astmalääkkeitä käytetään päivittäin ja siksi on tärkeää, että lääke ja sen annostelulaite ovat itselle sopivia. Sopivan lääkityksen löytäminen voi viedä aikaa. 
Muista myös, että vain otettu lääke auttaa. Motivaatiota lisää, kun tietää miksi ja milloin mitäkin lääkettä käytetään.

Astmalääkkeet

3. Vain otettu lääke auttaa. Opettele tekniikka ja muista hyvä suunhoito. 

Astmalääkkeen ottotekniikkaan kannattaa paneutua. Haluathan, että lääke pääsee perille keuhkojen viimeiseen mutkaan asti? Kun lääkkeen ottaa oikein, niin pärjää pienemmällä lääkemäärällä ja haittavaikutukset vähenevät.  

Oikeaa lääkkeenottotekniikkaa helpottaa, kun kaikki käytössä olevat lääkkeet otetaan samanlaisella laitteella. Hengitettävät lääkkeet jaetaan jauhemaisiin ja sumutemaisiin lääkkeisiin. Molempia lääkkeitä hengitetään hieman eri tavoin. Jauhemaiset hengitetään suoraan laitteesta ja ne vaativat napakan sisäänhengityksen. Sumutemaiset lääkkeet otetaan tilanjatkeen kautta ja sisäänhengitystekniikka on rauhallisempi.  

Koska hengitettävät lääkkeet vaikuttavat suun pH-tasapainoon, on tärkeää kiinnittää huomiota suunhoitoon. Ensin pestään hampaat, sitten otetaan lääke ja suu huuhdotaan hyvin lääkkeenoton jälkeen. Näin vältytään ikäviltä sivuoireilta, kuten suun kuivumiselta tai äänen käheytymiseltä. 

VIDEO: Lääkkeenottotekniikka

Lääkkeiden sivuvaikutukset

4. Liikunta on lääkettä  

Hoidat astmaasi, kun liikut. Liikunta parantaa astmatasapainoasi ja parhaassa tapauksessa voi käydä niin, että lääkitystäsi voidaan vähentää. Liikkuminen pitää yllä toimintakykyä ja varsinkin hengästyttävä liikunta vahvistaa keuhkoja.

On tärkeää, että löydät mieluisan liikuntamuodon. Varsinkin luonnossa liikkuminen soveltuu lähes kaikille ja samalla saat liikunnan lisäksi luonnon terveysvaikutukset. Pienikin määrä liikuntaa auttaa, kunhan se on monipuolista ja säännöllistä.

Muista levätä riittävästi flunssan jälkeen. Yleensä astmaa sairastavilla toipuminen flunssasta kestää pitempään. 

Astma ja liikunta

5. Meiltä saat tietoa, tukea ja turvaa  

Vaikka mielessäsi saattaa pyöriä “Voihan astma!”, ei hätää, tukea ja tietoa on tarjolla. Et ole yksin; astmaa sairastaa noin 10 % suomalaisista. Allergia, iho- ja astmaliitosta ja paikallisista allergia- ja astmayhdistyksistä saat tietoa, tukea ja turvaa, kun asiat mietityttävät. Meillä on valtakunnallinen neuvontapalvelu, astmaa sairastavien oma Facebook-vertaisryhmä, tapahtumia, kursseja sekä verkossa että paikan päällä. Lisäksi kotisivuiltamme löytyy paljon hyvää tietoa.  
Paikallisessa allergia- ja astmayhdistyksessä sinun on mahdollista osallistua tapahtumiin, vaikuttaa asioihin sekä toimia vapaaehtoisena! Tule mukaan!  

Soita neuvontanumeroihimme

Löydä oma yhdistyksesi

Tutustu Facebookin vertaisryhmiin

Hae kurssille

Liity jäseneksi

Liittymällä jäseneksi saat monipuolisia jäsenetuja ja mahdollisuuden osallistua oman lähimmän paikallisyhdistyksesi toimintaan. Tarjolla on tietoa, tukea, vertaisuutta ja mukavaa yhdessä tekemistä ja olemista! Yhdessä saamme paljon enemmän aikaan ja vaikuttamistoimintamme lisää painoarvoa. Liittymällä jäseneksi olet mukana edistämässä astmaa, allergiaa ja ihotautia sairastavien asiaa! 

Jäsenenä saat apua, tukea ja ajankohtaista tietoa arkeesi, tapaat toisia samassa tilanteessa olevia esimerkiksi yhdistyksen toiminnassa tai kursseilla. Voit myös toimia vapaaehtoistoimijana, esimerkiksi somelähettiläänä, kokemusasiantuntijana, tai osallistua verkkokursseille. Jäsenenä saat Allergia, Iho & Astma -lehden ja joukon erilaisia jäsenetuja. Liity nyt heti! 

Voihan astma! -viikon aikana nettilomakkeen kautta liittyneiden kesken arvotaan kolme tuotepalkintoa.

Liity jäseneksi

Sivua päivitetty: 4.3.2021