Pähkinät

Pähkinät voivat aiheuttaa lieviä allergiaoireita siitepölyn ristiallergiana tai vakavan allergisen reaktion.

Suomessa pähkinät aiheuttavat yleensä lieviä suun alueen oireita siitepölyristireaktion kautta. Niin sanottu todellinen, voimakkaita oireita aiheuttava pähkinäallergia on alle 2 %:lla väistöstä. Tällöin herkistävä proteiini ei liity siitepölyihin vaan pähkinälle ominaiselle ja kuumennusta kestävälle proteiinille. Näitä allergeenikomponentteja voidaan erikseen tutkia ja näin erottaa ristireaktion todellisesta pähkinäallergiasta. 

Osa saa oireita vain yhdestä pähkinälajista, osalla oireita voi ilmaantua useista pähkinöistä tai siemenistä. Mitä lähempänä pähkinät ovat kasvikunnan sukulaissuhteessa, sitä todennäköisemmin ne aiheuttavat keskenään ristiallergiaa.

Maapähkinä on palkokasvi eikä se ole läheistä sukua muille pähkinöille.

Hasselpähkinä on koivun sukulainen. Saksanpähkinä ja pekanpähkinä ovat pyökkikasveja.

Cashewpähkinä ja pistaasipähkinä ovat sumakkikasveja. Koska pistaasi ja cashewpähkinä kuuluvat samaan heimoon, ristiallergia niiden välillä on yleistä.

Macadamiapähkinä kuuluu proteakasveihin. Niitä käytetään paahdettuina ja välipalatuotteissa.  Macadamiapähkinät aiheuttavat samoja oireita kuin muutkin pähkinät. Huppukasveihin kuuluva parapähkinä käytetään ennen kaikkea välipalatuotteissa ja kekseissä.

Kookospähkinä kuuluu palmukasveihin. Sen aiheuttamat allergiareaktiot ovat harvinaisia.

Muskottipähkinää käytetään jauheen muodossa mausteena. Muskottipähkinä on muskottipuun siemen ja puu luetaan siemenkasveihin. Pähkinäallergiset voivat maustetta turvalisesti käyttää. Suurina annoksina muskottipähkinä on myrkyllinen.

Maapähkinälle allergisista n. 30 % reagoi myös saksanpähkinään ja muuhun puupähkinään. Parilla prosentilla saksanpähkinäallergisista saa oireita myös kookospähkinästä. Saksanpähkinälle allergiset reagoivat joskus muihinkin puupähkinöihin (esim. pekaani-, pistaasi-, cashew- ja parapähkinä).

Allerginen reaktio on mahdollista myös mantelista ja siemenistä. Tarkkaa tietoa ei ole siitä, missä määrin pähkinät ja siemenet reagoivat ristiin keskenään.

Lisätietoa muualla

Ruoka-allergiat (Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys)

Erimenu.fi - allergiaystävällisiä ruokaohjeita

Sivua päivitetty: 14.3.2024