Lasten ruoka-allergia

Noin 3 - 9 prosenttia alle 2-vuotiaista lapsista on allergisia jollekin ruoka-aineelle.

Lasten ruoka-allergia

Lapsi voi herkistyä mille tahansa ruoalle.

Noin 3–9 prosenttia alle 2-vuotiaista lapsista on allerginen jollekin ruoka-aineelle. Herkistymisen reitti on toistaiseksi epäselvä: ilmeisesti suun kautta annettu ruoka johtaa tavallisimmin sietokyvyn kehittymiseen, mutta ihon kautta tai inhalaationa herkemmin IgE-vasta-aineiden tuottoon ja allergiaan. Ruoka-allergia ilmaantuu yleensä ensimmäisen ikävuoden aikana ja esimerkiksi maitoallergiasta kärsivien lasten oireilu alkaa yleensä 3–6 kuukauden iässä.  Toisaalta koivun siitepölyallergiaan liittyvä ristiallergia esimerkiksi omenalle ja porkkanalle alkaa usein vasta leikki-iässä tai myöhemmin.

Lapsi voi herkistyä mille tahansa ruoalle, mutta useimmiten herkistyminen heijastaa lapsen ympäristössä tavallisia ruoka-aineita ja niiden määrää. Vihannekset ja hedelmät aiheuttavat yleisesti nopeasti ohimeneviä iho-oireita. Alle kaksivuotiaan lapsen kasvun ja kehityksen kannalta on tärkeä selvittää, onko hän allerginen maidolle tai viljoille. Maitoakin yleisempi allergeeni on kananmuna ja näiden jälkeen vehnä.

Vehnäallergiset saavat usein oireita myös ohrasta ja rukiista. Kauran valkuaisainerakenne on niin erilainen kuin vehnän, että se usein sopii vehnäallergisille lapsille.

Suurin osa niistä lapsista, joilla on iho- tai suolioireinen viivästynyt yliherkkyys ja joiden taustalta ei löydy poikkeavaa IgE-vastetta, pääsee ruoka-allergioista eroon 2–3-vuotiaina. IgE-välitteisistä allergioista toipuminen on hitaampaa, mutta useimpien lasten ruoka-allergia katoaa vähitellen kouluikään mennessä.

Leikki- ja kouluikäisillä lapsilla esiintyy ruoka-allergioita myös kalalle, pähkinöille ja siitepölystä aiheutuvan ristiallergian vuoksi monille tuoreille kasviksille ja hedelmille. Ristiallergiassa raakojen hedelmien ja vihannesten valkuaisaineissa on siitepölyn kanssa yhteisiä rakenteita, jotka lapsen immuunivaste tunnistaa. Silloin ruoan nauttiminen aiheuttaa pääasiassa suuontelon alueella tuntuvia oireita kuten kirvelyä, huulten turvotusta sekä kutinaa, joka lapsilla tuntuu usein myös korvissa.

Opasteksti: Mika Mäkelä, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, HYKS. 3. painos, 2015. Oppaan kansi on linkki pdf-versioon.

Erityisruokavalioon sopivat ohjeet Erimenusta

Etsi ruokavalioon sopivat reseptit Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdisytksen erimenu.fi -palvelusta. Sivun oikeassa laidassa on valikko, josta saat kätevästi määritettyä hakemasi ruokavalion. Sivustolla on myös tieota erityisruokavalioon sopivista tuotteista.

Ruoka-allergianeuvonta

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvonta vastaa ruoka-aiheisiin kysymyksiisi. Tarkista palveluajat yhdistyksen sivuilta.

Lasten ruoka-allergian käypähoitosuositus (Duodecim)
Keliakiaa? Lue lisää Keliakialiiton internetpalvelusta.


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!