Lääkeyliherkkyys

Lääkeyliherkkyys

Lääkkeiden aiheuttamien reaktioiden takana on useita mekanismeja.

Osa reaktioista on lääkkeiden sivuvaikutuksia. Näihin lukeutuvat muun muassa antibioottiripuli ja suun kuivuminen. Allergiset reaktiot ovat harvinaisempia. Usein reaktion aiheuttaa infektio, johon lääkeaine on määrätty, tai lääkkeen ja infektion yhteisvaikutus. Lääkeallergiareaktio ei tule ensimmäisen annoksen yhteydessä, vaan vaatii kehittyäkseen muutaman päivän.

Allerginen reaktio ilmenee yleensä ihottumana. Joskus voi ilmetä myös vakavaa allergista oireilua. Mikrobilääkkeet ja tulehduskipulääkkeet ovat yleisimmät lääkeyliherkkyyden aiheuttajat.

Antihistamiinin väsyttävä vaikutus on peräisin vanhan polven antihistamiineista (hydroksitsiini). Uuden polven antihistamiinit eivät ole väsyttäviä, vaan väsymyksen taustalla on usein allergian väsyttävä vaikutus. Antihistamiinivaihtoehtoja on paljon ja niistä kannattaa etsiä itselle sopivin vaihtoehto.

Osa astmaatikoista saattaa saada yliherkkyysoireita tulehduskipulääkkeistä (esim. ASA, ibuprofeeni ja ketoprofeeni). Oireina ilmenee astman pahentumista, nokkosihottumaa tai yliherkkyysnuhaa.

Jotkut lääkkeet voivat yhdessä auringon UV-säteilyn kanssa aiheuttaa reaktion, joka muistuttaa auringonpolttamaa. Tällaisia lääkkeitä ovat muun muassa eräät psyykelääkkeet ja antibiootit.

Paikallispuuduteallergia on harvinainen, vaikka sitä epäillään paljon. Useimmiten on kyse pyörtymisestä.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, kun oire on yllättävä ja ilmenee uuden lääkkeenoton yhteydessä. Jos oireet ovat voimakkaat, kannattaa ensiavuksi ottaa antihistamiinitabletti ja hakeutua välittömästi lääkäriin.
 

Lataa miniopas: Lääkeyliherkkyys (PDF)

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.

Sivua päivitetty: 20.12.2022