Kumikemikaaliallergia

Kumikemikaaliallergia on viivästynyt allerginen reaktio luonnonkumiin tai synteettiseen kumiin lisätyille kemikaaleille.

Kumikemikaalit ovat kemikaaleja, joita käytetään erilaisten kumituotteiden valmistuksessa. Kemikaaleja lisätään kumiraaka-aineeseen tuotteiden kestävyyden, joustavuuden ja lujuuden parantamiseksi. Tällaisia kemikaaleja ovat esimerkiksi vulkanoinnin kiihdyttimet (tiuraamit, bentsotiatsolit, karbamaatit) ja antioksidantit (kuten parafenyleenidiamiinin johdannaiset) [1,2,3].

Kumikemikaaliallergia on useimmiten työperäistä ja työssä käytettävät kumihanskat sen yleisin aiheuttaja. Altistuminen kumituotteiden sisältämille kemikaaleille voi aiheuttaa allergista kosketusihottumaa [2]. Käsien hikoilu ja hankaus kumihanskaa vasten edistävät allergisoivien aineiden irtoamista.

Jos esimerkiksi vaatteet, talous- ja työvälineet tai muut kulutustavarat aiheuttavat ihottumaa, kannattaa selvittää, sisältävätkö ne kumia. Se voi olla syy jatkuvalle iho-oireilulle. Kumikemikaaliallergia todetaan ihon lapputesteillä.

Kumikemikaaliallergia todetaan ihon lapputesteillä [2].

Jos esimerkiksi vaatteet, talous- ja työvälineet tai muut kulutustavarat aiheuttavat ihottumaa, kannattaa selvittää, sisältävätkö ne kumia. Se voi olla syy jatkuvalle iho-oireilulle. Kumikemikaaliallergiasta kärsivän vaatetuksessa voidaan käyttää joustinaineena lycraa ja elastaania kuminauhojen ja muiden kumista valmistettujen joustinosien sijaan. Kumia sisältävien kulutustavaroiden sijaan tulee käyttää vinyylistä tai erilaisista muovimateriaaleista valmistettuja tuotteita.

Kumia sisältäviä tuotteita:

  • Autonrenkaat, ohjauspyörät, polkupyörän kädensijat
  • Vaatteiden kuminauhat, alusvaatteiden, päähineiden, käsineiden ja sukkien joustinosat, sadevaatteet ja kumikäsineet
  • Kengät, tossut, ja pohjalliset
  • Harjat, hiuspannat, soljet, meikkisienet, hammasharjojen kumiosat, ehkäisyvälineet
  • Talous- ja työvälineiden kumiosat: kasvosuojaimet, suojalasit, korvatulpat ja kuulokkeet, kahvat, nupit, korkit, tulpat, työkalujen varret, pesusienet, pyyhekumit, kumimatot, kirjoitusalustat, kynien ja hammasharjojen kumiosat, tutit
  • Lelut ja urheiluvälineet: ilmapallot, pallot, urheiluvälineiden kahvat, jääkiekko, polvituet, märkäpuku, uimatarvikkeet, joustositeet, kuumavesipullot, jääpussit
  • Lääkkeet: Antabus-lääke (disulfiraami) reagoi ristiin tiuram-kumin kanssa.

Lataa miniopas: Kumikemikaaliallergia (PDF)


Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.


Kirjallisuutta:

  1. Bergendorff O, Hansson C. Contact dermatitis to a rubber allergen with both dithiocarbamate and benzothiazole structure. Contact Dermatitis. 2007;56:278–280.
  2. Hansen A, Brans R, Sonsmann F. Allergic contact dermatitis to rubber accelerators in protective gloves: Problems, challenges, and solutions for occupational skin protection. Allergol Select. 2021;5:335–344.
  3. Mahler V. Allergic Reactions to Rubber Components. In: Johansen JD, Mahler V, Lepoittevin JP, Frosch PJ (eds). Contact Dermatitis. Springer, Cham. 2021;891–911.

Sivua päivitetty: 16.2.2024