Aikuisten ruoka-allergia

Ruoka-allergian diagnoosi tehdään oireiden ja testitulosten perusteella.

Aikuisten ruoka-allergia

Noin 2-5 prosenttia suomalaisista aikuisista saa allergiaoireita ruoka-aineista, jotka eivät liity siitepölyallergiaan.

Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle - useimmiten proteiinille eli valkuaisaineelle - henkilö herkistyy. Ruoka-allergia voi alkaa jo lapsuudessa tai ilmaantua vasta aikuisiällä.  Onneksi suurin osa aikuisten ruoka-aineallergioista on lieviä.

Yleisin ruokiin liittyvä reaktio johtuu itse asiassa siitepölyallergiasta, ei varsinaisesta ruoka-allergiasta. Tämä johtuu siitä, että monissa ruoissa on siitepölyä muistuttavaa ja niiden kanssa ristireagoivaa valkuaisainetta. Tällöin henkilö on todellisuudessa herkistynyt siitepölylle, ei kyseiselle ruoka-aineelle. Ristireaktiosta johtuen ruoka kuitenkin aiheuttaa esim. suun limakalvolla kutinaa tai muita kohtalaisen lieviä oireita, koska elimistö luulee, että suussa on siitepölyä. Esimerkiksi siitepölyallergiaan liittyvistä aiheuttajista tavallisimpia ovat omena, porkkana, kiivi, paprika, selleri ja tomaatti. Tilannetta monimutkaistaa hieman se, että jotkut ruoka-aineet (esimerkiksi pähkinät) voivat aiheuttaa oireita sekä ristireaktion että todellisen herkistymisen kautta.

Noin 2-5 prosenttia suomalaisista aikuisista saa allergiaoireita ruoka-aineista, jotka eivät liity siitepölyallergiaan.  Tyypillisiä, niin sanottuja varsinaisia ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Vaikka monen lapsuudessa kokema kananmuna-, maito- ja vilja-allergia voi hävitä iän myötä, kouluiässä tai aikuisena alkanut ruoka-allergia ei yleensä katoa. Lisäaineiden aiheuttamista allergioista keskustellaan mediassa ja niitä ajoittain epäillään, mutta ne ovat ruoka-aineallergioiden joukossa harvinaisia.

Ruokaintoleranssit sekoitetaan joskus allergiaan. Suolisto-oireita tai ihottumaa voi ilmaantua muustakin syystä kuin allergiasta. Osa näistä vaivoista käsitellään tässä oppaassa lyhyesti, sillä oireet ovat hieman samankaltaisia kuin allergiassa.

Ruoat voivat aiheuttaa monenlaisia ja vaikeusasteeltaan vaihtelevia reaktioita. Olennaista on selvittää tarkemmin: 1) onko oireiden taustalla ruoka-allergia vai muu sairaus; 2) onko kyseessä ristireaktio siitepölyjen kanssa vai varsinainen ruoka-allergia; ja 3) mikä on henkilön riski saada vaikea, yleistyvä allerginen reaktio (anafylaksia). Lisäksi on tärkeää, että ruoalle allerginen saa yksilöllistä ohjausta, miten ja missä määrin tietty ruoka on vältettävä ja miten allergiset oireet on hoidettava.
 

Teksti: Péter Csonka, LT, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, Allergia- Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntijalääkäri / Aikuisten ruoka-allergiaopas 

 

Ruoka-allergianeuvonta

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvonta vastaa ruoka-aiheisiin kysymyksiisi. Tarkista palveluajat yhdistyksen sivuilta. Yhdistyksen kotisivuilla kohdassa ”Ruoka-allergiat” on myös paljon käytännön vinkkejä ja tietoa ruoka-allergiselle.

Ruokaohjeet Erimenu.fi -palvelusta

Etsi ruokavalioon sopivat reseptit Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen Erimenu.fi -palvelusta. Erimenun sisältöä voi suodattaa yleisimmillä ruokavalioilla: gluteeniton, maidoton, laktoositon, vähälaktoosinen, munaton ja soijaton. Palvelusta voi etsiä tietoa eri ruokakategorioilla. Lisäksi palveluun voi kirjoittaa sanan alkua esim. ”piirakka”, ja palvelu etsii ruokaohjeiden ja tuotteiden nimistä osumia. Jos palveluun rekisteröityy, sinne voi tallentaa omia ruokavalioitaan yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella. Tällöin resepteistä ja tuotteista saa halutessaan suodatettua näkyviin vain ne, jotka sopivat tarkasti omaan ruokavalioon.

Ruoka-ainesanastot

Ruoka-allergisen on myös matkoilla oltava tarkka ruokavaliostaan. Internetissä on saatavilla useita erilaisia sanastoja, esimerkiksi tämä saksalainen European Consumer Centren tekemä sanasto. (Sanasto ei ole Allergia-, iho- ja astmaliiton julkaisu ja liitto ei vastaa sen sisällöstä.)

Keliakiaa?

Tutustu aiheeseen osoitteessa www.keliakialiitto.fi.

Eviran pakkausmerkintäsivusto allergiselle ­

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran 'Ruoka-allergeenit' -sivusto kertoo allergiselle ja hänen läheisilleen, mitä pakkausmerkinnöissä on säädösten mukaan allergeenien osalta kerrottava. Sivustolla kerrotaan myös vastuukysymyksistä (valmistajan/maahantuojan/markkinoijan vastuu, valvontaviranomaisen vastuu, kuluttajan vastuu) sekä siitä, miten tulee toimia, jos epäilee ostamassaan tuotteessa olevan virheen (esim. pakkausmerkintävirhe, allergeenikontaminaatio).

Eviran ruoka-allergeenit sivu

Näistä ruoka-aineista ja tuotteista on ilmoitettava kuluttajalle (maa- ja metsätalousministeriön asetus 834/2014): Allergioita tai intoleransseja aiheuttavat ruoka-aineet (Evira)

Allergia- ja astmaliiton mediatiedote 18.15.2015: Ravintolaruoan merkintöjä edelleen selkiytettävä.


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!