Pölyallergia ja pölypunkit

Vähennä huonepölyn määrää viikoittaisella perussiivouksella ja hyvällä järjestyksellä.

Pölyallergia ja pölypunkit

Huonepöly

Huonepöly sisältää muun muassa ihmisen ja eläinten hilsepölyä, eritteiden valkuaisaineita, ruokapölyä, kasvi- ja hyönteispölyä, rakennus- ja sisustusmateriaaleista peräisin olevia
hiukkasia, tekstiilikuituja, kosmeettisia aineita ja bakteereita. Huonepölyn koostumus vaihtelee kodista ja työpaikasta toiseen. Pelkkää pölyä pidetään pikemminkin ärsykkeenä kuin allergisten reaktioiden syynä. Huonepölyallergiatesteistä on luovuttu. Huonepölyn määrää voi vähentää viikoittaisella perussiivouksella ja hyvällä järjestyksellä.

Pölypunkit

Suomessa pölypunkkeja on vähän, mutta eteläisissä maissa ne ovat yleinen ongelma. Pölypunkit viihtyvät ja lisääntyvät lämpöisissä ja kosteissa olosuhteissa. Pölypunkit voivat aiheuttaa allergista nuhaa, silmäoireita, astmaa ja ihottumaa. Vuodevaatteet on syytä pitää puhtaana ja pestä 60 asteessa. Lakanat, tyynyliinat ja pussilakanat tulisi vaihtaa 1 - 2 viikon välein ja tyynyt ja peitot pestään noin vuoden välein. Tarvittaessa tyynyt ja peitot voidaan kylmä- tai kuumakäsitellä vuosittain. Kylmäkäsittely tehdään pakkasessa -18 asteessa noin vuorokauden ajan, ja kuumakäsittely kuivassa saunassa 60 asteessa noin tunnin ajan. Tämän jälkeen vuodevaatteet tulee imuroida. Vuodevaatteita ei kannata hankkia kierrätyksestä.


Lataa tai tulosta miniopas pölyallergiasta ja pölypunkeista!

 

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!