Kosmetiikka-allergia

Suuri osa kosmetiikan aiheuttamista oireista on ohimeneviä ärsytysreaktioita.

Kosmetiikka-allergia

Kosmetiikka koskettaa päivittäin meitä kaikkia: lapsia ja aikuisia, miehiä ja naisia. Esimerkiksi saippuat, hammastahnat, sampoot, meikit ja perusvoiteet ovat kaikki kosmetiikkaa.

Kosmetiikan aiheuttamat ärsytysreaktiot voivat johtua tuotteen sopimattomuudesta omalle iholle, ihon kunnosta tai kosmetiikan käyttötavoista. Ärsytysreaktiossa iho tuntuu epämiellyttävältä ja saattaa punoittaa ja kihelmöidä. Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella ja tuotteen sopivuus tarkistaa esimerkiksi kysymällä ammattilaiselta apua. Kosmetiikkaa, kuten hiusvärejä ei pidä myöskään laittaa rikkinäiselle iholle.

Kosmetiikka-allergisia henkilöitä on arviolta noin 10 % väestöstä. Yleisimpiä allergian aiheuttajia kosmetiikassa ovat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit.  Allergiaoireita ovat kutina, turvotus, punoitus ja näppylät yleensä siinä kohdassa, johon tuotetta on laitettu. Allergiaoireet kosmetiikalle alkavat yleensä muutaman päivän viiveellä altistumisesta ja voivat kestää kauankin. Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, ota yhteys lääkäriisi. Kosmetiikka-allergia selviää vain asianmukaisilla, iholle tehtävillä lappu- eli epikutaanitesteillä.

Kosmetiikan allergiaportaali - tilaa lista sinulle sopivista tuotteista

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys on RAY:n tuella luonut kosketusallergisille kosmetiikan Allergiaportaalin, joka on ainoa laatuaan koko Euroopassa. Allergiaportaaliin on kerätty yli 8500 kosmetiikka- ja hygieniatuotteen tiedot kosmetiikan valmistajilta ja maahantuojilta. Kosmetiikan Allergiaportaali auttaa silloin kun tiedät, mille kosmetiikan raaka-aineelle olet allergisoitunut.

Lisää kosmetiikasta ja ihonhoidosta voit kysyä Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen omasta, valtakunnallisesta kosmetiikkaneuvonnasta kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.

Linkki Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen kosmetiikka-allergia -sivuille: Kosmetiikka-allergia


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!

Iho