Eläinallergia

Eläinallergia

Eläinpöly on yksi voimakkaimmista allergian aiheuttajista. Tutkimuksissa on pohdittu kissan tai koiran hankkimisen merkitystä allergian ehkäisyssä, kun perheessä on pieniä lapsia. Koiran ja kissan allergialta suojaavaa mekanismia ei tunneta. Arvellaan, että selitys löytyisi niiden kuljettamissa mikrobeissa. Suurimmassa osassa tutkimuksista koira on antanut paremman suojan allergialta, kunhan se on hankittu perheeseen lapsen ollessa alle yksivuotias. Sietokyvyn kehittyminen on kuitenkin yksilöllistä. Unelmaa lemmikistä ei pidä hylätä vain allergioiden pelossa.

Eläimelle herkistymistä ja oireiden kehittymistä ei voida ennustaa allergia­testeillä. Testaus kertoo aina vain sen hetkisen herkistymisen. Jos mietitään koiran tai kissan hankkimista, sietokykyä voidaan testata ottamalla tuttavan lemmikki hoitoon viikoksi tai muuten olemalla mahdollisimman paljon tekemissä eläimen kanssa.

Eri rotujen välillä on eroavaisuuksia, mutta allergeenitonta kissaa tai koiraa ei ole. Merkittävimmät erot allergeeni­tuotannossa ovat eläinyksilöiden välisiä, sillä allergiaoireiden aiheuttaja on eläimen hilse. Jokaisen eläimen iho hilseilee eri tavalla.

Jyrsijät, kuten marsut, gerbiilit ja kanit, herkistävät nopeasti pienestä koostaan huolimatta. Häkkilinnut saattavat myös aiheuttaa allergiaoireita samoin kuin liskot, matelijat ja kilpikonnat. Akvaario on allergiselle turvallisin vaihtoehto, mutta sen puhtaudesta on huolehdittava. Puhdistamattomaan akvaarioon kerääntyy levää, joka voi aiheuttaa allergiaoireita. Oireita saattavat aiheuttaa myös eläimen ruoka tai sen asuintilan kuivikkeet.


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!