Allergian tutkiminen

Allergian tutkiminen

Allergioita tutkitaan ihopistokokeilla, verikokeella ja lapputestillä.

Ihopistokokeilla (prick-testi) tutkitaan nopeaa, atooppista allergiaa. Ihopistokokeet ovat esimerkiksi siitepöly- ja eläinallergian perustutkimuksia. Ihopistokokeet tehdään tavallisesti käsivarren sisäpuolelle. Allergeeniliuostippa tiputetaan iholle ja se lävistetään pistotestilansetilla. Ihopistokoe on lähes kivuton. Tulos saadaan samalla käyntikerralla. Myönteinen ihotesti viittaa herkistymiseen allergeenille. Testipaukaman koko ei ole yhteydessä potilaan saamien oireiden vaikeusasteeseen ja testin tulkitsee aina hoitava lääkäri.

Luotettavan testituloksen saamiseksi ennen testausta ei saa käyttää antihistamiini- tai matkapahoinvointilääkkeitä eikä testattavaa aluetta saa rasvata testipäivänä. Hengitettävät kortisonilääkkeet eivät vaikuta testitulokseen. Hoitava terveydenhuollon yksikkö antaa tarkemmat ohjeet.

Verikokeella selvitetään atooppista taipumusta tai herkistymistä jollekin allergeenille. Verikokeena tehtävät IgE-vasta-ainemääritykset ovat vaihtoehto ihopistokokeille. Kokonais-IgE näyttää herkistymisen, mutta sen pohjalta ei selviä, mikä allergia on kyseessä.

Lapputesteillä (epikutaanitesti) tutkitaan hidasta kosketusallergiaa. Allergeenit laitetaan ”testikupuihin”, jotka teipataan yläselän ihoon. Testialuetta ei saa pestä ja hikoilua tulee välttää. Lapputestien tulokset saadaan noin viikon kuluessa. Hoitava terveydenhuollon yksikkö antaa tarkemmat ohjeet.