Parabeenit

Parabeeneja käytetään säilöntäaineina eri tuoteryhmissä, kuten kosmeettisissa valmisteissa ja hygieniatuotteissa.

Parabeenit ovat pitkään käytössä olleita sallittuja säilöntäaineita. Parabeenit estävät tehokkaasti tuotteen mikrobikasvustoa, ja niitä käytetään myös elintarvikkeissa ja lääkkeissä. Parabeenit käyttö kosmeettisissa valmisteissa on viime aikoina vähentynyt. Parabeeneja on joissain tuotteissa korvattu herkistävillä ja allergisoivilla säilöntäaineilla, kuten metyyli-isotiatsolinoni (MI).

Kosmetiikassa parabeeneja käytetään alhaisina pitoisuuksina. Ne ovat hajoavia, eivät kerry elimistöön, eivätkä rikastu ravintoketjussa.

Parabeenit ovat yleisesti turvallisia. Ne saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa, mutta parabeenien aiheuttamat kosketusallergiat ovat harvinaisia. Yleisimmät parabeenit eivät aiheuta terveysriskiä tämänhetkisillä sallituilla pitoisuuksilla.

Parabeeneja voivat sisältää esimerkiksi:

  • deodorantit, antiperspirantit, sampoot, suihkusaippuat, saippuat, ihovoiteet, aurinkovoiteet, karvanpoistovaahdot, hammastahnat
  • kynsilakat, tekoripsiliimat, hiusmuotoilutuotteet, värikosmetiikka

Tunnista yleisimmät parabeenit:

  • metyyliparabeeni (INCI: methylparaben)
  • etyyliparabeeni (INCI: ethylparaben)
  • propyyliparabeeni (INCI: propylparaben)
  • butyyliparabeeni (INCI: butylparaben)