MI ja MCI

Metyyli-isotiatsolinonia (MI tai MIT) ja Metyylikloori-isotiatsolinonia (MCI) käytetään eri tuoteryhmissä, kuten kosmetiikassa, hygieniatuotteissa, pesu- ja puhdistusaineissa, astianpesuaineissa, liimoissa ja maaleissa.

MI ja MCI ovat jo pieninä pitoisuuksina tehokkaita säilöntäaineita. Me voivat aiheuttaa yksittäin tai seoksena herkistymistä sekä viivästynyttä allergista kosketusihottumaa.

Herkistyminen MI:lle on viime vuosina yleistynyt, sillä sen käyttö säilöntäaineena on lisääntynyt parabeenien korvaajana. Herkistyneellä jo hyvin pienikin pitoisuus MI:tä voi aiheuttaa oireita.

Lue lisää kosketusihottumien oireista ja hoidosta, käsi-ihottumasta sekä kosmetiikka-allergiasta. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Kosmetiikan Allergiaportaali auttaa löytämään herkistyneelle sopivat tuotteet.

MI:n ja MCI:n tunnistaa tuotteen INCI-listasta nimillä Methylisothiazolinone ja Methylchloroisothiazolinone.

MI:n käyttö iholle jätettävässä kosmetiikassa on kielletty 12.2.2017 alkaen. Poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa sitä saa edelleen olla 0.01% enimmäispitoisuudella. MCI:n ja MI:n seoksen käyttö on sallittu ainoastaan poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa 0.0015 % enimmäispitoisuudella.