Pyykinpesuaineet

Pyykinpesuaineet sisältävät monia erilaisia aineita, kuten pinta-aktiivisia aineita (tensideitä), pesuemäksiä, vedenpehmentäjiä, entsyymejä, vaahdonsäätelijöitä, valkaisuaineita, hajusteita, väriaineita ja säilöntäaineita.

Pyykinpesuaineita on saatavilla eri muodoissa: jauheina, nestemäisinä, geelimäisinä ja pyykinpesutabletteina. Pyykinpesuaineen pesuteho riippuu sen sisältämien pesuaktiivisista aineista ja niiden pitoisuuksista tuotteessa.

Allergiselle ja herkkäihoiselle sopiva pyykinpesuaine on hajusteeton ja väriaineeton sekä siitä on karsittu tarpeettomat lisäaineet.

Lian irtoamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat pesuaineen kemialliset reaktiot, pesuveden lämpötila, pesuun käytetty aika ja mekaaninen hankaus.

Lastenvaatteiden pyykinpesussa on hyvä suosia hajusteettomia tuotteita ja noudattaa annosteluohjeita. Pyykinpesuaineen yliannostelu, niukka huuhtelu voivat johtaa siihen, että vaatteisiin jää pesuainetta. Pesuainejäämät voivat aiheuttaa ärsytysoireita lasten iholla. Pesuaineet on hyvä säilyttää lasten ulottumattomissa tapaturmien välttämiseksi.

Tensidit

Pyykinpesuaineen tensidit ovat peseviä aineita, eli niin kutsuttuja pinta-aktiivisia aineita. Tensidit irrottavat likaa tekstiileistä. Tensidit alentavat veden pintajännitystä ja lian irrotus perustuu niiden rakenteeseen. Pesuliuoksessa tensidi kiinnittyy tekstiilin pinnan likaan, jolloin lika irtoaa. Pesutehon parantamiseksi tensidejä käytetään seoksina.

Tensidit jaotellaan neljään ryhmään sähkövarauksen mukaan:

  • Anioniset tensidit
  • Ionittomat tensidit
  • Kationiset tensidit
  • Amfoteeriset tensidit

Entsyymit

Entsyymit ovat suurikokoisia valkuaisaineita. Entsyymejä ovat esimerkiksi sellulaasit, proteaasit, amylaasit ja lipaasit. Entsyymien pitoisuudet pyykinpesuaineissa ovat hyvin pieniä. Entsyymit tehostavat pyykinpesuaineen pesutehoa. Ne mahdollistavat lian poistamisen alhaisissa lämpötiloissa ja pesuaineen annostuksen pienentämisen.

Vaahdonsäätelijät

Vaahdonsäätelijöillä hillitään liiallista vaahdon muodostumista pesussa. Liiallinen vaahtoaminen häiritsee pesua muun muassa vaikeuttamalla huuhtelua.

Hajusteet

Hajusteilla peitetään raaka-aineen ominaishaju tai tuodaan tuoksua pyykkiin. Hajusteiden pitoisuudet pyykinpesuaineissa ovat yleensä pieniä. 

Väriaineet

Väriaineita käytetään peittämään raaka-aineiden ominaisväri tai parantamaan tuotteen ulkonäköä.

Pesupähkinät

Viime vuosina vaihtoehtoiset pyykinpesuaineet, kuten pesupähkinät (lat. Sapindus mukorossi) ovat herättäneet kiinnostusta kuluttajien keskuudessa ekologisuutensa vuoksi. Pesupähkinöitä käytettiin entisaikaan villa- ja silkkikankaiden pesuaineina. Pesupähkinöiden luonnon pinta-aktiivinen, vaahtoava aine on saponiini, jota tutkittu synteettisten tensidien kuten natriumlauryylisulfaatin (eng. sodium lauryl sulfate) korvaajana pyykinpesussa.

Saponiini on vesiliukoinen, ja liukenee yli 30-asteiseen veteen. Tutkimusten mukaan saponiini vapautuu pesupähkinöistä nopeammin korkeammissa pesulämpötiloissa. Lisäksi pidemmät liotusajat tehostavat saponiinin vapautumista. Niiden pesutehoa on voitu parantaa liottamalla pyykkejä puoli tuntia lämpimässä pesupähkinävedessä.

Pesupähkinöiden pesutehosta tahrojen poistamiseksi 30 ja 60 asteen pesulämpötiloissa ei ole riittävää tieteellistä näyttöä. Tutkimuksissa pesupähkinöiden pesuteho vastasi puhtaan veden pesutehoa. Pesuteho on huonompi kuin synteettisillä pesuaineilla.

Sivua päivitetty: 12.6.2019