Hyönteisallergiat

Hyönteisallergiat

Hyönteisten puremat ja pistot voivat aiheuttaa monenlaisia iho-oireita ja jopa myrkytysreaktioita, mutta ne eivät välttämättä ole merkki allergiasta.

Pistiäiset (ampiainen, mehiläinen, kimalainen)

Pistoksen myrkky aiheuttaa kaikille myrkkyreaktion. Allergiassa oireet ovat voimakkaammat. Turvotus on laaja-alaista. Useille tulee nokkosihottumaa ja osalle kehittyy vakava allerginen reaktio. Lievemmät myrkkyreaktiot hoidetaan kylmällä kääreellä ja kortisonivoiteella. Mehiläisen piston jälkeen pistin on poistettava mahdollisimman nopeasti, koska sen mukana on myrkkyä edelleen sykkivä pussi. Kimalainen ei pistä ellei sen päälle astu. Tämän takia allergioita ei juuri tavata, mutta se on mahdollista.

Pistoskohtaa on varottava painelemasta, koska se edistää myrkyn leviäimistä. Jos reaktio on laaja, kannattaa ottaa antihistamiinia ja kortisonitabletteja (kyypakkaus, käärmepakkaus) sekä hakeutua päivystykseen.

Päivystykseen on syytä hakeutua myös silloin, jos pistoksen saanut on alle 2-vuotias tai heikkokuntoinen, iäkkäämpi ihminen. Mitä nopeammin oireet lisääntyvät, sitä tärkeämpää on saada reaktion saanut ensiapuun.

Voimakkaassa allergiareaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat kokonaan. Yleisoireina voi ilmaantua palan tunnetta kurkussa, sykkeen tihentymistä, nokkosihottumaa etenevästi koko keholla, hengitys vaikeutuu ja vinkuu sekä pahoinvointi. Yleisoireiden ilmaantuessa ensimmäinen lääke on adrenaliini-injektori. Jos tällaista ei ole saatavilla, on hyvä ottaa antihistamiini ja kyypakkauksen kortisonitabletit. Kun kyse on vakavasta allergisesta reaktiosta, hakeudu heti ensiapuun.

Pistiäisallergian hoitoon on saatavilla siedätyshoitoa.

Hyttyset

Hyttysallergia ilmenee nokkosihottumana ja voimakkaasti kutiavina paukamina. Kesän mittaan reaktiot lievenevät eli tapahtuu ns. luontainen siedättyminen lajille. Hyttyslajeja on useampia, joten syksymmällä lentävien lajien pistoista voi tulla reaktioita.

Hoidoksi oireisiin tehoaa parhaiten antihistamiinitabletti ja paikallisesti kortisonivoide. Hyttyskarkotteet antavat suojaa 2-3 tunniksi.

Mäkärät ja polttiaiset

Mäkärät vaivaavat alkukesästä ja polttiaiset ovat loppukesän vaiva. Mäkärien ärhäkkyyden välillä on eroja, toiset pistävät heti ihoon reiän. Puremakohtaan tulee turvonnut verenpurkauma. Se on yleensä ärsytysreaktio. Puremakohtaa hoidetaan kortisonivoiteella. Allergia on harvinainen.

Polttiaisen puremakohtaa polttelee voimakkaasti, vaikka jälki on pieni. Ihopoltetta rauhoitetaan kortisonivoiteella. Allergiaa polttiaisen purema ei aiheuta. Suojaava vaatetus on tärkeää.

Paarmat

Allergiset reaktiot paarman puremalle ovat harvinaisia, mutta anafylaktinen reaktio on myös mahdollinen. Nokkospaukamat hoidetaan antihistamiinilla ja kortisonivoiteella. Paarmojen aiheuttamat ärsytysreaktiot paranevat yleensä muutamassa päivässä. Anafylaktiseen reaktioon ensiapuna on adrenaliini-injektori.

Lataa miniopas: Hyönteisallergiat (PDF)

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.

Sivua päivitetty: 20.12.2022