Mitä tietoa etsit?
Lemmikkieläinallergiat

Lemmikkieläinallergiat

Suomalaisista noin 15 prosenttia saa oireita lemmikeistä. Oireet vaihtelevat lievistä aivasteluista vaikeisiin astmaoireisiin.

Joka kolmannessa suomalaiskodissa on lemmikki. Suosituin on koira, toiseksi suosituin on kissa ja akvaario pitää kolmatta sijaa. Muun muassa kaniineja, hamstereita, liskoja, kilpikonnia ja käärmeitä on myös lemmikkieläiminä. Suomalaisista noin 15 prosenttia saa oireita lemmikeistä. Oireet vaihtelevat lievästä allergisesta nuhasta vaikeisiin astmaoireisiin.

Eläinallergeeneja on lähes kaikkialla. Niitä on julkisissa tiloissa sekä kulkuvälineissä niin paljon, että herkimmät eläinallergiset voivat saada oireita, vaikka siellä ei olisi allergiaa aiheuttava eläin käynytkään. Allergeenit kulkeutuvat lemmikkien omistajien vaatteiden ja hiusten mukana.

Jokaisessa perheessä käydään varmasti jossakin vaiheessa keskustelu lemmikin hankkimisesta ja sen allergiariskeistä. Allaolevan oppaamme tarkoitus on tuoda apukeinoja tähän keskusteluun. Oppaan avulla pyritään myös purkamaan eläinallergioihin liittyviä myyttejä.

Aiemmin allergiaperheille neuvottiin, että lemmikkiä ei tulisi hankkia. Uusien tutkimustuloksien myötä tästä neuvosta on luovuttu. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että herkistyminen koiralle tai kissalle ei välttämättä lisääntynyt, vaikka perheessä olisi ollut koira tai kissa lapsen varhaislapsuudessa.

Herkistymisen riski liittyi tutkimuksissa eläinallergeenipitoisuuteen. Jos allergeenien määrä kotona oli hyvin pieni tai hyvin suuri, herkistymisen riski oli pienempi. Suurimassa riskissä olivat lapset, joiden kotona oli kohtalainen määrä allergeeneja. Tärkein allergian ilmaantumista säätelevä tekijä on perimämme, eikä siksi voida edellä mainittujen tutkimustulosten perusteella suositella koiraa joka kotiin. Jokainen allergiatapaus tutkitaan yksilöllisesti yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Teksti: Asiantuntija Anne Vuorenmaa, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Lisätietoja

Lataa opas: Lemmikkieläinallergiat (PDF)

Lataa opas: Lemmikkieläinallergiat (PDF)

Kuva on linkki PDF-tiedostoon.

Allergia-, iho- ja astmaliiton ohjeet

Lemmikit julkisissa tiloissa kuten kirjastoissa (PDF)

Siivousohjeet muutettaessa asuntoon, jossa on ollut lemmikkieläimiä (PDF)

Allergiat huomioon koulujen koira-avusteisessa työskentelyssä (PDF)

Sivua päivitetty: 13.10.2020