Allergiset silmäoireet

Allergiset silmäoireet

Silmäoireet saattavat olla allergian ainoa tai ensisijainen ilmenemismuoto. Silmäoireiden lisäksi useilla on allergista nuhaa. Allergisista silmäoireista tavallisin on siitepölyn aiheuttama kausiluonteinen silmän sidekalvontulehdus. Muita oireiden aiheuttajia ovat eläinpöly ja kosmetiikka.

Oireita ovat kutina, punoitus ja silmäluomien turvotus. Lisäksi saattaa esiintyä valonarkuutta, lievää rähmimistä ja vetistystä.

Hoitona käytetään silmätippoja ja antihistamiinitabletteja. Antihistamiini vähentää silmäoireiden lisäksi myös aivastelua ja nuhaa.

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyyttä on joskus hankala erottaa allergisista silmäoireista. Tyypillisiä oireita ovat silmien kirvely ja polttava tunne. Silmät saattavat kyynelehtiä runsaasti. Esimerkiksi ilmastointi, kuiva ilma, tuuli ja tupakansavu voivat pahentaa oireita. Kuivasilmäisyyttä saattavat allergian lisäksi aiheuttaa näyttöpäätetyöskentely, kilpirauhasen toimintahäiriöt, reuma, hormonaaliset syyt sekä lääkkeistä esimerkiksi antihistamiinit. Kuivasilmäisyyden hoitoon on saatavilla runsaasti erilaisia kostutustippoja ja -geelejä.

On suositeltavaa käyttää säilöntäaineettomia kerta-annospipettejä. Silmätippojen säilöntäaineet saattavat allergisoida.

Lisätietoa

Lue lisää allergisten silmäoireiden hoidosta.

Lataa miniopas: Allergiset silmäoireet ja kuivasilmäisyys (PDF)

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.

Sivua päivitetty: 27.2.2024