Allerginen nuha

Allerginen nuha

Allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun jokin allergeeni, esimerkiksi siitepöly, aiheuttaa aivastelua, nenän vuotamista ja kutinaa. Usein mukana on myös silmäoireita.

Allergista nuhaa on 20–30 prosentilla suomalaisista. Yleisimmin allerginen nuha johtuu siitepölystä, jolloin oireet ovat kausiluonteisia. Allerginen nuha voi olla myös ympärivuotista, jolloin sen tyypillinen aiheuttaja on lemmikkieläin. Allergista nuhaa hoidetaan pääsääntöisesti itsehoitona nenäsumutteilla ja antihistamiinitableteilla. Hoito on tärkeää, koska hoitamattomana se saattaa lisätä astman kehittymisen riskiä.

Allerginen nuha ilmaantuu yleensä nuoruusvuosina, mutta sitä voi esiintyä noin kahdesta ikävuodesta lähtien. Vanhemmalla iällä allergiaoireet yleensä laantuvat. Ikäihmisillä allergista nuhaa ilmenee harvoin. Noin 30 prosenttia allergista nuhaa sairastavista paranee iän myötä itsestään.

Allergisen nuhan ja astman yhteys on ilmeinen. Noin 70 % astmaa sairastavista kärsii allergisesta nuhasta ja allergista nuhaa sairastavista 10-40 % on astmaa sairastavia.

Allerginen nuha on osittain perinnöllistä. Tupakoinnin välttäminen tai lopettaminen on ainoa asia, jolla voidaan ennaltaehkäistä allergisen nuhan kehittymistä. Altistuminen tupakansavulle lisää kaikkien allergisten sairauksien riskiä sikiöajasta lähtien.

Lisätietoa

Katso video: Allerginen nuha

Lataa opas: Allerginen nuha (PDF)

Sivua päivitetty: 9.6.2023