Mitä tietoa etsit?

Vaihtoehtohoidot

Vaihtoehtohoitojen tehoa allergioihin ei ole tieteellisesti todistettu.

Allergisiin vaivoihin on tarjolla myös vaihtoehtohoitoja tai luonnonlääkintää. Useat rohdoskasvit ja rohdokset voivat kuitenkin aiheuttaa siitepölylle herkistyneille allergisia oireita; erityisesti iho-oireita, mutta myös hengitystieoireita. Joskus reaktiona voi olla voimakas allerginen reaktio.

Vaihtoehtohoitoja ja luonnonlääkkeitä ei ole virallisesti määritelty. Vaihtoehtohoidoilla tarkoitetaan hoitoja ja taudinmääritysmenetelmiä, jotka eivät perustu lääketieteelliseen tietoon. Vaihtoehtohoidot tarjoavat erilaisia ja usein kalliita menetelmiä allergioiden tutkimiseen. Niitä ovat esimerkiksi bioresonanssi, kinesiologia, iridologia, hiusanalyysit ja sytotoksiset testit. Tällaisia tutkimuksia ei tule käyttää esimerkiksi ruoka-allergian toteamisessa.

Noin 30 - 70 % allergisista kertoo kokeilleensa hoitoja kuten akupunktio, kuppaus, kiropraktiikka, homeopatia, yrtti- tai aromiterapia, antioksidantit tai hivenaineet. Vaihtoehtohoitojen, antioksidanttien ja muiden hivenaineiden tehoa astman, allergian ja atooppisen ekseeman hoidossa ei ole tieteellisesti todistettu.

Jos kuitenkin päädyt käyttämään tuotteita, noudata annostusohjetta, älä lopeta lääkärin määräämien lääkkeiden käyttöä sekä kerro lääkärille, mitä rohdosvalmisteita käytät.

Sivua päivitetty: 7.6.2021