Luonnonhartsi

Luonnonhartsi eli kolofoni on puusta, erityisesti mäntypuusta saatava monimutkainen yhdistelmä. Luonnonhartsi löytyy kosmetiikkatuotteiden ainesosaluettelosta nimellä colophonium (tai rosin, resin).

Luonnonhartsia saadaan havupuiden pihkasta tai uuttamalla männynkannoista [1]. Sitä syntyy puunjalostusteollisuuden sivutuotteena. Luonnonhartsit sisältävät erilaisia hartsihappoja.

Hartsia voi olla esimerkiksi laastareiden liimoissa, lakoissa, purukumin perusmassassa, mäntysuovassa, kosmetiikassa, kuten joissakin ripsiväreissä ja mehiläisvahaa sisältävissä voiteissa sekä säärikarvanpoistovahoissa [2]. Ripsiväreistä löytyy luonnonhartsiallergisille sopivia vaihtoehtoja. Luonnonhartsi on voitu korvata synteettisillä hartseilla, kuten akrylaateilla. 

Luonnonhartsi on ihoa herkistävä aine. Arvioiden mukaan n. 5 % väestöstä saa allergisen kosketusihottuman luonnonhartsista [2,3,4]. Joillekin jo pieni määrä luonnonhartsia voi aiheuttaa oireilua, kuten ihottumaa ja kutinaa iholla. Luonnonhartsi voi olla myös ammattiperäisen astman aiheuttaja.

Luonnonhartsiallergian kehittymiseen vaikuttavat altistumisaika, altistumispitoisuus, altistumisreitti ja ihon kunto. Luonnonhartsille voi herkistyä esimerkiksi laastarin liimasta, jolloin laastarista tulee ihottuma kosketuskohtaan [2]. Tutkimusten mukaan 5-30 % hajusteallergisista reagoi lapputesteissä myös luonnonhartsille [5]. Tämä johtuu siitä, että luonnonhartsi sisältää samoja bentsoehapon ja kanelihapon yhdisteitä kuin hajusteet.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ihonhoidon ja kosmetiikan tuoteneuvonta antaa yksityiskohtaista tuotetietoa: www.kosmetiikka-allergia.fi, kosmetiikka (a) allergiahelsinki.fi


Kirjallisuutta:

  1. Downs AMR, Sansom JE. Colophony allergy: a review. Contact Dermatitis. 1999;41(6):305–310.
  2. Toimitus. Luonnonhartsia on vaikea välttää. Duodecim. 1997;113(2):105–107.
  3. Färm G. Contact allergy to colophony. Clinical and experimental studies with emphasis on clinical relevance. Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 1998;201:1–42.
  4. Kuiters GR, Smitt JH, Cohen EB, Bos JD. Allergic contact dermatitis in children and young adults. Arch Dermatol. 1989;125(11):1531–1533.
  5. Diepgen TL, Ofenloch R, Bruze M et al. Prevalence of fragrance contact allergy in the general population of five European countries: a cross-sectional study. Br J Dermatol. 2015; 173:1411–1419.

Sivua päivitetty: 31.1.2023