Siitepölyallergian tutkiminen ja hoito

Siitepölyallergian tutkiminen

Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä selkeästi tiettyyn aikaan. Diagnoosin tekemiseen ei välttämättä tarvita mitään laboratoriotutkimuksia. Jos on epäselvyyksiä oireiden aiheuttajasta tai harkitaan siedätyshoitoa, allergiaa voidaan selvittää ihotesteillä tai verikokeilla.
 

Siitepölyallergian hoito

Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi. Jos oireita on päivittäin, säännöllinen lääkitys on paikallaan.  Apteekista on saatavilla laaja valikoima eri vaikuttavilla aineilla olevia antihistamiineja. Jos tuntuu, ettei yksi lääke tehoa, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta.  Nenäoireiden hoitoon on saatavilla myös kortisonipohjaisia nenäsuihkeita. Nenän hoito on syytä aloittaa hyvissä ajoin, ennen kuin limakalvot ovat turvoksissa ja nenä on täysin tukossa. Nenäsuihketta tulisi käyttää ainakin muutama viikko säännöllisesti. Jos lääkkeitä tarvitaan päivittäin, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Uuden polven antihistamiineista tai kortisonipohjaisista nenäsuihkeista on harvoin mitään haittaa. Hyvänä lisähoitona on nenähuuhtelukannu. Sillä huuhdotaan epäpuhtaudet ja eritteet nenästä pois. Nenäkannua kannattaa käyttää ennen nenäsuihketta. Nuhaoireiden lisäksi useammalla siitepölyallergisella esiintyy allergisia silmäoireita. Jos antihistamiinitabletit eivät auta silmäoireisiin, apteekista on saatavilla erilaisia silmätippoja paikallishoitona. Osa silmätipoista vaatii lääkäri reseptin.  

Lisätietoa:

Allerginen nuha -opas www.allergia.fi/allergiat/allerginen-nuha
Ohjevideot: www.allergia.fi/ohjevideot
Allergiset silmäoireet ja kuivasilmäisyys -opas www.allergia.fi/allergiat/allergiset-silmaoireet-ja-kuivasilmaisyys (vain verkossa).

Yskä ja hengenahdistus ovat aihe hakeutua lääkärin vastaanotolle. Oireilija saattaa tarvita astmalääkityksen ainakin siitepölykauden ajaksi. Lääkäri määrää tarvittaessa myös keuhkojen toimintakokeisiin.

Raskaana olevan ja imettävän ensisijaiset allergialääkkeet ovat nenäsuihkeet ja silmätipat. Jos oireet eivät helpota näillä, niin antihistamiineista löytyy turvallisia vaihtoehtoja (loratadiini, setiritsiini).