Siitepölyallergia

Siitepölyallergia

Suomalaisista noin 20 % on siitepölyallergisia. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo.

Siitepölyallergiaa on sekä lapsilla että aikuisilla. Suurin osa saa oireita lehtipuiden ja heinien siitepölystä, osa pujosta. Nämä siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta joskus myös keuhko-oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta.

Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi. Jos oireita on päivittäin, säännöllinen lääkitys on paikallaan. Lue lisää allergioiden hoidosta.

Siitepölyallergioihin voi liittyä ristireaktioita ruoka-aineiden kanssa. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä.

Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Siitepölykauden alku on aikaistunut noin kahdella viikolla. Lehtipuiden määrä on lisääntynyt. Se on kasvattanut kokonaissiitepölymäärää. Siitepölyn määrä vaihtelee eri vuosina.

Siitepölykauden alkamiseen vaikuttaa sään lämpötilat. Eteläiset ilmavirrat voivat tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen lähinnä Virosta ja muista Baltian maista.  Siitepölykausi etenee etelästä pohjoiseen muutamassa viikossa.

Ilmassa on vähiten siitepölyä aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Tuulisella ja aurinkoisella ilmalla siitepölyä on ilmassa paljon etenkin aamupäivällä. Koivun ja heinien allergeenimäärä moninkertaistuu ilmassa juuri sateen edellä ja erityisesti ukkosmyrskyssä.  Lehtipuiden kukinnan huippu kestää 2 - 3 viikkoa. Silloin siitepölyä voi olla ilmassa öiseenkin aikaan. Heinien kukinta-aika on pitempi kuin lehtipuiden (kesä - elokuu).

Teksti: Anne Vuorenmaa, asiantuntija, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry ja Péter Csonka, LT, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntijalääkäri, päivitetty 2017, täydennetty 2020.

Lisätietoa

Katso video: Flunssaa vai siitepölyallergiaa?

Lataa opas: Siitepölyallergia (pdf)

Euroopan siitepölytiedot

Siitepölytiedote

Sivua päivitetty: 9.1.2024