Ristiallergia siitepölyjen kanssa

Niin sanottu ristiallergia tarkoittaa allergiareaktiota, jossa sama IgE-vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Ristireaktiota esiintyy myös muiden siitepölyjen, ruokien ja luonnonkumin välillä.

Siitepölylle allerginen saattaa saada oireita seuraavista (varsinkin kypsentämättöminä): porkkana, paprika, palsternakka, tomaatti, selleri, omena, päärynä, luumu, kiivi, persikka, pähkinät, manteli ja siemenet, pippurit, kaneli, inkivääri, kumina, sinappi.

Pääasiallisesti nämä oireet tuntuvat suun, nielun ja huulten alueella. Voi esiintyä kutinaa ja turvotusta, joiden voimakkuus vaihtelee. Iho- tai silmäoireetkin ovat mahdollisia, jos esim. omenan tai perunan käsittelemisen yhteydessä käsien kautta siitepölyä muistuttava allergeeni joutuu iholle tai silmiin.

Siitepölykaudella oireilu voi olla voimakkaampaa, ja talvella oireita ei välttämättä tunnu lainkaan. Ristiallergian oireet ovat yleensä lieviä. Selleriä lukuun ottamatta juuresten ja hedelmien kypsentäminen vähentää merkittävästi oireilua. Kun oireiden taustalla on siitepölyristireaktio, ruoka-aineita voi käyttää oireiden sallimissa rajoissa, sillä voimakkaan allergisen reaktion (anafylaksian) riski on matala.

Pähkinäallergia

Suomessa pähkinät aiheuttavat yleensä lieviä suun alueen oireita siitepölyristireaktion kautta. Niin sanottu todellinen, voimakkaita oireita aiheuttava pähkinäallergia on alle 2 %:lla väistöstä. Tällöin herkistävä proteiini ei liity siitepölyihin vaan pähkinälle ominaiselle ja kuumennusta kestävälle proteiinille. Näitä allergeenikomponentteja voidaan erikseen tutkia ja näin erottaa ristireaktion todellisesta pähkinäallergiasta. 

Osa saa oireita vain yhdestä pähkinälajista, osalla oireita voi ilmaantua useista pähkinöistä tai siemenistä. Mitä lähempänä pähkinät ovat kasvikunnan sukulaissuhteessa, sitä todennäköisemmin ne aiheuttavat keskenään ristiallergiaa. Maapähkinä on palkokasvi eikä se ole läheistä sukua muille pähkinöille. Hasselpähkinä on koivun sukulainen. Saksanpähkinä ja pekanpähkinä ovat pyökkikasveja. Cashewpähkinä ja pistaasipähkinä ovat sumakkikasveja. Koska pistaasi ja cashewpähkinä kuuluvat samaan heimoon, ristiallergia niiden välillä on yleistä.

Macadamiapähkinä kuuluu proteakasveihin. Niitä käytetään paahdettuina ja välipalatuotteissa.  Macadamiapähkinät aiheuttavat samoja oireita kuin muutkin pähkinät. Huppukasveihin kuuluva parapähkinä käytetään ennen kaikkea välipalatuotteissa ja kekseissä. Kookospähkinä kuuluu palmukasveihin. Maapähkinälle allergisista n. 30 % reagoi myös saksanpähkinään ja muuhun puupähkinään. Parilla prosentilla saksanpähkinäallergisista saa oireita myös kookospähkinästä. Saksanpähkinälle allergiset reagoivat joskus muihinkin puupähkinöihin (esim. pekaani-, pistaasi-, cashew- ja parapähkinä).

Allerginen reaktio on mahdollista myös mantelista ja siemenistä. Tarkkaa tietoa ei ole siitä, missä määrin pähkinät ja siemenet reagoivat ristiin keskenään.

KATSO VIDEO: RISTIALLERGIA