Lasten ruoka-allergia

Lasten ruoka-allergia

Ruoka-allergiaa esiintyy 5–8 prosentilla suomalaisista lapsista.

Suomessa keskeisimpiä varhaislapsuudessa allergisia oireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat kananmuna, maito ja vehnä.  Suurin osa lapsista kehittää kuitenkin kouluikään mennessä niitä kohtaan sietokyvyn, joka varmistetaan ruoka-altistuksella. Muita ruoka-allergioita, kuten allergiaa kalalle, äyriäisille ja pähkinöille, Suomessa esiintyy harvemmin. Kyseiset ruoka-aineet aiheuttavat tyypillisesti välittömiä oireita, ja vaiva on useimmiten pysyvä. Ruoka-aineita, jotka aiheuttavat harvoin oireita ja joita voi kotona kokeilla omaan tahtiin, ovat lihat, kypsät juurekset, vihannekset, marjat ja hedelmät. 

 

 Kuva on linkki opastiedostoon (pdf).

 

Ruoka-allergianeuvonta

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvonta vastaa ruoka-aiheisiin kysymyksiisi. Tarkista palveluajat yhdistyksen sivuilta.

Lasten ruoka-allergian käypähoitosuositus (Duodecim)
Keliakiaa? Lue lisää Keliakialiiton verkkosivuilta.