Eläinallergia

Lemmikkien aiheuttamia lieviä oireita hoidetaan antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeilla. Hengitystieoireet ovat aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Noin puolessa miljoonassa suomaiskodissa on lemmikkieläin, tyypillisesti kissa tai koira. Koska koiria ja kissoja on niin paljon, on allergeeneilta lähes mahdotonta välttyä. Eläinallergiaa esiintyy noin 15 %:lla suomalaisista. Eläimelle herkistymistä ja oireiden kehittymistä ei voida ennustaa allergiatesteillä. Kun allergia todetaan, harkitaan mahdolliset toimenpiteet aina yksilökohtaisesti.

Tutkimuksissa on pohdittu kissan tai koiran hankkimisen merkitystä allergian ehkäisyssä, kun perheessä on pieniä lapsia. Koiran ja kissan allergialta suojaavaa mekanismia ei tunneta. Arvellaan, että selitys löytyisi niiden kuljettamissa mikrobeissa. Suurimmassa osassa tutkimuksista koira on antanut paremman suojan allergialta, kunhan se on hankittu perheeseen lapsen ollessa alle yksivuotias. Sietokyvyn kehittyminen on kuitenkin yksilöllistä. Mikäli mietitään koiran tai kissan hankkimista, sietokykyä voidaan testata ottamalla tuttavan lemmikki hoitoon viikoksi tai muuten olemalla mahdollisimman paljon tekemisissä eläimen kanssa.

Hoito

Lievät oireet (allerginen nuha, silmäoireet) voivat siedättyä pois kun perheeseen hankitaan lemmikkieläin. Unelmaa lemmikistä ei pidä hylätä vain allergioiden pelossa. Lieviä allergiaoireita hoidetaan antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeilla.

Hengitystieoireet (hengenahdistus, hengityksen vinkuminen) ovat aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Joissakin tapauksissa siedätyshoidosta saattaa olla apua. Siedätyshoitoa annetaan koira-, kissa- ja hevosallergiaan.

Koira ja kissa. Allergeenitonta koiraa tai kissaa ei ole, mutta eri rotujen välillä on eroavaisuuksia. Merkittävimmät erot allergeenituotannossa ovat eläinyksilöiden välisiä, sillä allergiaoireiden aiheuttajana ovat eläimen hilse ja eritteet. Koira- ja kissa-allergian tyypilliset oireet ovat allerginen nuha sekä allergiset silmäoireet, kuten kutina ja punoitus. Hengitystieoireisiin tulee aina suhtautua vakavasti ja hakeutua lääkärin vastaanotolle tarvittaviin tutkimuksiin.

Hevonen. Hevosallergian tyypillisiä oireita ovat allerginen nuha, astma sekä ihottuma. Ihottuma sijaitsee useimmiten kasvoilla, käsissä ja reisissä. Hevosallergia ei välttämättä estä ratsastusharrastusta, mikäli oireet pysyvät hallinnassa lääkityksellä. Allergisen kannattaa peseytyä ratsastamisen jälkeen ja huolehtia siitä, ettei ratsastusvälineitä säilytetä kotona.

Linnut. Häkkilinnut, kuten undulaatti ja papukaija aiheuttavat allergista keuhkorakkulatulehdusta. Sen aiheuttaja voi olla linnun uloste tai hilse. Häkkilintujen ruuat saattavat myös aiheuttaa allergiaoireita.

Jyrsijät. Pienestä koostaan huolimatta jyrsijät kuten hamsteri, gerbiili ja marsut, herkistävät nopeasti. Herkistyminen voi tapahtua muutamassa kuukaudessa.  Oireita saattavat aiheuttaa myös eläimen ruoka tai sen asuintilan kuivikkeet.

Liskot, matelijat ja kilpikonnat saattavat myös aiheuttaa allergiaoireita. Allergian aiheuttajana on yleensä liskojen, matelijoiden sekä kilpikonnien ihosta irtoava hilse ja eritteet.

Akvaario. Turvallisin vaihtoehto allergiselle on akvaario. Akvaarion siisteydestä tulee kuitenkin huolehtia, sillä puhdistamattomaan akvaarioon kertyvä levä saattaa aiheuttaa allergiaoireita.

Lataa tai tulosta miniopas lemmikkieläinallergiasta!

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.

Siivousohje asuntoon, jossa on ollut lemmikkieläimiä

Allergia-, iho- ja astmaliiton ohje: Lemmikit julkisissa tiloissa kuten kirjastoissa